Для приготування запашної перепічки вам знадобиться:
- 300 мл теплої води
- 4 склянки борошна
- 1 столова ложка цукру
- дрібка солі
- 15 грам сухих дріжжів
- 10 шт сосиски
- Рослинна олія для смаження.
У теплій воді розчинити цукор і дріжджі. Сухим дріжджам потрібно постояти 15-17 хвилин, щоб ви впевнились в тому, що дріжджі активні.
Далі додаємо просіяне борошно, сіль та замішуємо тісто.
Залишаємо тісто в теплому місці на годинку, щоб воно піднялося, а після цього треба сформувати 10 шматочків .
Сосиски варто дістати заздалегідь – вони повинні бути кімнатної температури.
Загорнути сосиски в тісто, добре защіпнути краї.
Тим часом варто підготувати олію без запаху і довести її до 180 градусів. Якщо ж у вас немає термометра – киньте шматочок тіста у олію і перевірте, як він буде смажитися.
Обережно кладіть сирі перепічки в олію. Обсмажувати треба орієнтовно по одній хвилині з кожного боку до рум’яного кольору.
Виймайте перепічки на паперовий рушничок, який вбере зайвий жир.
Довідка: В лютому 1981 року, в Києві по вулиці Леніна, 3А (наразі це вулиця Богдана Хмельницького) через невелике віконце ларька почали продавати гарячу сосиску в тісті. І саме з цих часів, за два кроки від Хрещатика, шикуються черги туристів та киян, щоб скуштувати перепічку.
Кияни навіть жартують, що біля “Київської перепічки” найдовша і швидка черга в світі.
Цікаво, але легендарна перепічка являє собою звичайну сосиску в дріжджовому тісті, що обсмажена у фритюрі, і нагадує їжу в студентських їдальнях радянських часів. Навіть замість серветок швидкі продавчині в фартухах дають нарізані листочки з невибіленого паперу. Тому й досі залишається згадкою в чому ж успіх цієї не дуже корисної для організму їжі.
Самі ж працівники “Київської перепічки” кажуть, що є особливий рецепт, але головне в цій справі – майстерність та любов до Києва.
Кияни, у свою чергу, завжди радять туристам спробувати цей класичний, але смачний радянський пиріжок.
Те, що “Київська перепічка” – перший київський фастфуд, став культовим місцем у столиці – це очевидно. За роки в неї змінилася лише ціна – з 22 копійок виросла до 30 гривень.
Злі язики подейкують, що у 80-х роках перепічка з’явилася, як спосіб позбутися прострочених сосисок, які не встигли продати у Центральному гастрономі (в цьому ж будинку). Але кожний, хто жив у СРСР у ті роки, знає, що це нахабна брехня, бо прострочена сосиска у той час — це нонсенс.
“Київська перепічка” входить в список найбільш культових місць для відвідування в Києві, на ряду з Андріївським спуском, і навіть займає в рейтингу TripАdvisor 43 місце, випередивши багато столичних кафе та ресторанів, не кажучи вже про фаст-фуди.