Як правильно купити і приготувати молоду картоплю – поради експертів

20:45 17.06.2020

Ви знали, яка молода картопля найсмачніша, а яка підходить для дієтичного харчування? А як готувати, щоб зберегти корисні речовини? Якщо ні – читайте, що радять експерти, які все це знають.

Як правильно купити і приготувати молоду картоплю – поради експертів

Про секрети “картопляної дієти” розповіли експерти в програмі «Якісне життя» на телеканалі «Київ».

На ринках найчастіше зустрічаються кілька сортів молодої картоплі. Перший – з тонкою червоною шкіркою і жовтий всередині – “Тирас”, який українці часто називають “Весна”, селекції Інституту картоплярства НААН. Його особливість в тому, він мало підходить для вирощування великими агрогосподарствами. І тому в супермаркетах ви його не зустрінете.

Справа в тому, що через тонку шкірочку урожай цього сорту картоплі не можна збирати за допомогою тракторів, а тільки вручну.

“Бульби такої картоплі виростають великими, але при цьому саме дрібні набагато смачніші, тому що в них зберігається більше сухих речовин, крохмалю, які і надають смак”, – розповідає Директор Української асоціації виробників картоплі Оксана Руженкова.

“Тирас” вважається одним з кращих сортів молодої картоплі в Україні. До того ж він більш ситний в порівнянні з білими сортами – “Рив’єрою” і “Арізоною”.

Але при цьому останні підходять для дієтичного харчування. Оксана Руженкова радить молоду картоплю варити тільки цілою: пюре з неї вийде грудками, а при смаженні вона розвалиться, а крім того втратить частину своїх лікувальних властивостей.

Дієтолог Євгенія Розум також радить молоду картоплю тільки відварювати. Більш того, щоб максимально зберегти його корисні речовини – заливати окропом. Цікаво, що дієтолог радить навіть тим, хто прагне схуднути, включати в свій раціон молоду картоплю.

Справа в тому, що в ній міститься багато калію, фосфору і невелика кількість заліза.

Калій допомагає знизити артеріальний тиск, покращує діурез, що важливо для людей, схильних до появи набряків. А крохмаль не тільки не зашкодить фігурі, але навіть корисний для здоров’я. Природно, все потрібно вживати в помірній кількості”, – радить дієтолог.

Але в будь-якому випадку, експерти попереджають, що не слід купувати позеленіли бульби. Крім того, молоду картоплю все виробники миють. Але після цієї процедури вона схильна до швидкого підгнивання. Тому основна рекомендація: купити і якнайшвидше спожити.

Більше цікавої інформації дізнавайтеся в програмі «Якісне життя» на телеканалі «Київ».

Читайте також: Ярмарки за 15 по 21 червня – де купити овочі та фрукти (АДРЕСИ)

Нагадаємо, раніше в програмі NewsRoom, яка нещодавно стартувала на телеканалі «Київ», з’ясовували, чому дерева падають на людей у Києві.

Великий Київ у Google News

підписатися