Про це повідомляє в Центрі громадського здоров’я України.
Так, при виборі продуктів, варто звертати увагу на:
Дата випуску, термін придатності та умови зберігання
Можна купити корисну сиродавлену олію, але через неправильне зберігання, втратити більшість корисних компонентів.
Склад
Важливо, щоб кількість компонентів не перевищувала кількість Е (харчових добавок) на етикетці. Трьох перших інгредієнтів завжди найбільше у продукті. Інколи виробники вказують кількість компонентів у відсотковому співвідношенні.
Не усі «E» шкідливі. Так маркують барвники, загущувачі, консерванти, підсилювачі смаку й аромату, розпушувачі тощо. Усі «E» запам’ятати неможливо, що означає конкретна «E» 一 шукайте додатково.
Сіль
Її можуть містити навіть не солоні на смак продукти. Тому звертайте увагу, скільки чого міститься у складі.
Енергетична цінність
Іншими словами, скільки калорій, білків, жирів і вуглеводів містить даний продукт на 100 грам або на порцію. Це важливо, якщо у вас є певні обмеження або ви обираєте між декількома видами одного продукту. Найпростіший приклад 一 це хліб. Він може бути менш калорійний та більш корисним за складом макроелементів.
“Без глютену” і “без лактози”
Такі помітки не означають більшу користь. Ці продукти створені для тих, хто страждає від непереносимості цих компонентів. Те саме стосується позначок “біо”, “еко”, що можуть свідчити про маркетингові спекуляції на здоровому способі життя.
Контактні дані виробника
Державні стандарти зобов’язують усіх виробників вказувати свої контакти: номери телефонів та адресу, щоб у разі будь-яких проблем, споживач зміг до них звернутися. Якщо ж продукт імпортний, така інформація повинна бути мовою країни-імпортера.