Про харчові отруєння та про те, що робити, розповіли у Всеукраїнській спілці парамедиків.
Харчові отруєння можна поділити на хімічні та біологічні. Біологічні – найбільш небезпечні для людини. Найпоширеніші:
ХОЛЕРА — це гостра інфекційна антропонозна хвороба, яку спричиняють холерні вібріони, має фекально-оральний механізм зараження, нерідко характеризується розвитком тяжкої діареї, яка супроводжується значними порушеннями водно-іонного обміну, зневодненням організму, розладами гемодинаміки.
Найчастіше зараження відбувається з брудною водою. Штука страшна і навіть смертельна.
Ознаки: Блювання і пронос, які не зупиняються. Особливість проносу — він схожий на рисовий відвар — тобто білий і слизовий. За добу з людини може вийти до 30 л води. Тому зневоднення наступає дуже швидко, саме від нього і помирають люди.
Що робити?
- максимально швидко потрібно госпіталізуватися до стаціонару.
БОТУЛІЗМ — це гостре токсико-інфекційне захворювання, що спричиняється переважно дією токсину Clostridium botulinum, і характеризується міоплегією та офтальмоплегією, парезом кишечника, розладами вегетативної інервації, при тяжкому перебігу — бульбарним синдромом і гострою дихальною недостатністю. Зараження відбувається при споживанні консерв, м’яса, молочних продуктів, риби і, навіть, фруктів та овочів.
Небезпека ботулізму в тому, що його важко діагностувати, так як блювання і проносу майже ніколи не буває.
Ознаки: м’язова слабкість і втома, погіршення зору, сухість у роті, порушення ковтання.
Від прояву перших ознак до смерті — від 1 години до 2-х днів.
Що робити?
- негайна госпіталізація
САЛЬМОНЕЛЬОЗ — для дорослого не так небезпечно, як для дитини — адже діти здатні швидко зневоднюватися. Де знайти сальмонелу — яйця, м’ясо, молочні продукти. Гусячі яйця інфіковані на 100%, курячі на 50%. Сальмонела живе не в самому яйці, а на його поверхні, тож перед споживанням яйця в будь-якому вигляді, його треба змити водою.
Ознаки: блювання, пронос, головний біль, нудота. Наче все так само, як і при інших отруєннях, але є одне але, — пронос зеленого кольору і має дуже сильний їдкий запах.
Що робити?
- при такому стані дитина потребує госпіталізації, дорослий може лікуватися вдома.
Інші харчові отруєння не такі небезпечні для людини, тому ось короткий алгоритм лікування вдома:
Перше – промити шлунок.
Техніка промивання: п’єте воду (діти — фіз.розчин), кип’ячену, кімнатної температури, до тих пір, поки не булькатиме у горлі), йдете до унітазу і подразнюючи корінь язика пальцями — блюєте. Під час блювання — закривайте ніс, щоб блювотні маси не потрапили до гайморових пазух. І промиваєте шлунок до тих пір, поки ви не будете рвати чистою водою. МАРГАНЕЦЬ ВИКОРИСТОВУВАТИ ЗАБОРОНЕНО!
Друге — безліч токсинів залишилося в складках вашого шлунку, і їх треба зібрати. Не слід використовувати вугілля, сорбекс, біле вугілля. Варто мати Ентеросгель, АТОКСИЛ, СМЕКТА — зв’язує на себе токсини і виводить з організму.
Третє — після прийому сорбентів необхідно відновити ваш електролітний баланс, — з блюванням чи проносом людина втрачає багато К, Na і тд. Парамедики радять відновлюватися Регідроном, “Хумана електроліт” і тд.
Якщо ж ви випили хімічну речовину і відчули опік в ротовій порожнині чи стравоході — не промивати шлунок! Це необхідно робити через зонд — їдьте у лікарню, вам там промиють.