Про це розповіла дієтолог Світлана Фус.
До цієї групи жирних кислот дієтологи відносять:
- альфа-ліноленову кислоту (ALA), основним джерелом якої є рослинні олії – лляна, рижикова, кедрова, конопляна, соєва, а також горіхи та насіння (волоські горіхи, насіння льону та чіа). Вона також є в жирах тваринного походження – курячому, молочному, риб’ячому.
- докозагексаєнова кислота( DHA), ейкозапентаєнова кислота (EPA), джерелом якої є тільки морепродукти: жирна морська риба, морепродукти, морські водорості.
Ці кислоти ще називають незамінними жирними кислотами, так як не синтезуються в достатній кількості в організмі, але дуже важливі і корисні для здоров’я. Вони необхідні для:
- підтримки нормальної роботи серцево-судинної системи,
- зменшення запалення,
- збереження імунітету,
- підтримки нервової системи, боротьби з депресією,
- нормального фізичного і розумового розвитку дитини,
- здоров’я шкіри, волосся, нігтів.
Омега – 3 самі по собі не можуть запобігти розвитку судинних проблем: інфарктів та інсультів. Але вони позитивно впливають на фактори ризику серцево-судинних захворювань:
- знижують рівень тригліцеридів і підвищують «хороший» холестерин ЛПВЩ,
- зменшують рівень артеріального тиску у гіпертоніків.
Тому важливо забезпечити надходження цих речовин в належній кількості з їжею.
До слова, “ВК” писав цікаві факти про “амарант”, який став “суперфудом”: тарілка каші допомагає серцю, імунітету, печінці.