В спеку слід їсти те, що швидко засвоюється, вживати калій, магній та …капусту

Автор: Любава Лисичкіна
06:25 07.08

Синоптики попереджають, що спека повернеться скоро знову. Тож при високих температурах організм втрачає калій і магній. Мало хто знає, що багато калію в овочевому відварі, в тому, де відварюли картоплю.

В спеку слід їсти те, що швидко засвоюється, вживати калій, магній та …капусту Фото: ілюстративне
Світлодіодне освітлення
Про те, як правильно харчуватися у спеку розповіла відома дієтологиня Оксана Скиталінська.
 
ПʼЄМО ВСЕ ПРОХОЛОДНЕ, ДОДАЄМО ТРОХИ СОЛІ ДО ВОДИ, особливо, якщо потіємо.
Або пʼємо воду Миргородську — там сіль. Ще вода Бон-Буассон має високий рН і тому сприяє швидкій гідратації клітин.
 
ЧИ МОЖНА ГАРЯЧИЙ ЧАЙ?
Так, можна, чай допомагає швидше потіти і таким чином, знижувати температуру тіла.
Зелений і чорний, в кожному своя користь.
 
 ЇМО ЇЖУ, ЯКА ШВИДКО ЗАСВОЮЄТЬСЯ, на яку організму НЕ треба витрачати зусилля і багато травних ферментів
  • овочеві холодні супи -гаспачо з помідорів, окрошка (можна без мʼяса, але більше варених яєць, або трохи вареного дрібно порізаного мʼяса),
  • овочеві холодні супи – буряковмй, або з різних овочів.
 
 КОЛИ СПЕКА, НЕ ЇМО ТЕ, ЩО НАВАНТАЖУЄ ОРГАНИ ТРАВЛЕННЯ: шлунок, кишечник, підшлункоау залозу і печінку: всякі смажені пиріжки, чебуреки, пончики, смажене мʼясо, рибу, жирне, з кремами, наваристі бульйони, холодці.
Бо така погіршує перерозподіл крові і забирає її від шкіри, від капілярів, які здійснюють терморегуляцію (потіння) і спрямовують на травлення.
 
 ДОДАТКОВО ВЖИВАЙМО КАЛІЙ ТА МАГНІЙ, бо під час високих температур вони втрачаються, що може дати слабкість. В таблетках або а добавках.
Багато калію в овочевому відварі: просто відварили картоплю, а воду не виливаєте.
Або запечена картопля (охолоджена).
 
 ІДЕАЛЬНИЙ РЕЖИМ ХАРЧУВАННЯ -РАНОК ТА ВЕЧІР, коли прохолодно. Вдень пʼємо воду, морс, айран, їмо овочі та фрукти, овочеві пюре, охолоджені рагу.
 
ОБОВ’ЯЗКОВО ВЖИВАЄМО ПРОТИЗАПАЛЬНІ ПРОДУКТИ -ягоди, зелень та хрестоцвіті (салат з капусти або руколи). Бо в стресі (а спека це стрес) організм має нижчу опірність інфекціям.
 
НЕ ВЖИВАЄМО НІЯКІ МАГАЗИННІ СОЛОДОЩІі – торти, випічку, тістечка – поєднання великої кількості нездорових цукрів (а їх є багато) і насичених жирів, а також транс-жирів погано впливають на роботу печінки, мозку, розбалансовують обмін речовин. Можна і бажано фруктовий лід.
 
 МИЄМО РУКИ ПЕРЕД КОЖНИМ ПРИЙОМОМ ЇЖІ: друзі, літні харчові отруєння – це важкий стан. Так само миємо всі фрукти, овочі та ягоди.
 
НАЙПРОСТІШИЙ РОЗЧИН ДЛЯ РЕГІДРАТАЦІЇ – електролітний розчин Регідрон (можна робити декілька ковтків протягом дня), або приготувати самим:
▪️ 1 склянка апельсинового соку (джерело цукрів та калію);
▪️ 1/2 чайної ложки солі.
▪️1 чайна ложка питної соди.
Це розчин розводять водою до 1 літра. Пити по пів -одній склянці протягом дня.
 
Відомо, у Києві виявили новий штам COVID-19 – що відомо.

Великий Київ у Google News

підписатися