Унікальна можливість побувати на гастрономічній екскурсії на теренах козацького селища «Мамаєва Слобода»

Автор: Любава Лисичкіна
18:49 17.03.2023

Обіцяють найцікавіші факти про давню козацьку войскову страву – Соломаху з тузлуком та спробувати історію Запорозьких козаків з Києва на смак.

Унікальна можливість побувати на гастрономічній екскурсії на теренах козацького селища «Мамаєва Слобода»

Анонсували захід у Музеї живої історії “Мамаєва Слобода”.

Екскурсовод розповість про те, коли виникла ідея створення музею просто неба «Мамаєва Слобода», а також про «темні віки» історії Наддніпрянщини після ординської навали й падіння княжого Києва у 1240 році, що власне і стало передумовою виникнення Запорозького лицарства по обох берегах Дніпра.

Після завершення екскурсії додатковий бонус учасникам – дегустація знаменитої похідної козацької страви – Соломахи, котра приготовлена з тузлуком, цебто за давніми стравописами Гетьманської доби в “Шинку Коса над Чаркою”!

Ось як згадується про козацьку Соломаху в українській народній думі часів Гетьмана Богдана-Зиновія Хмельницького:

 – Не вмів ти [пане Потоцький] єси в Кам’янськім Подільці пробувати,

Печеного поросяти, Куриці з перцем та з шапраном [шафраном] уживати,

А тепер не зумієш ти з нами, козаками, воювати…

І житньої соломахи з тузлуком (уплітати)))

Тож, гайда до нашого «Козацького Коша»!

Дата події:  19.03.2023 о 13:00.

Тривалість екскурсії: півтори години.

Увага! Попередній запис обов’язковий, адже екскурсія безоплатна. Охочі оплачують лише вартість вхідного квитка на територію козацького селища.

Для реєстрації слід телефонувати за номером: 099 47 84 130

Ел. адреса: [email protected];

До слова, Національна оперета України анонсувала концерт, що об’єднає меломанів та кіноманів.

Великий Київ у Google News

підписатися