Про це ідеться у дописі відомиї київської дієтологині Наталії Самойленко.
Фолієва кислота:
бере участь у багатьох біологічних процесах
підтримує імунну систему та позитивно впливає на функції кишечнику та печінки
необхідна для профілактики ускладнень вагітності (дефекти нервової трубки)
відіграє важливу роль у синтезі ДНК, поділі клітин і утворенні еритроцитів
В яких продуктах міститься та в якій кількості?
Сочевиця
100 г сочевиці містить 358 мкг фолієвої кислоти, що становить 90% рекомендованої добової норми для дорослої людини.
Яловича печінка
100 г продукту міститься 215 мкг фолієвої кислоти, що становить приблизно 54% від рекомендованої добової норми.
Буряк
100 г сирого буряка містить 148 мкг фолієвої кислоти, або 37% від рекомендованої добової норми.
Листова зелень
▫️ 100 г сирого шпинату містить 58 мкг фолієвої кислоти. Листова зелень, як-от капуста, шпинат і рукола, має низьку калорійність, але містить багато необхідних поживних речовин.
Брокколі
100 г брокколі містить 57 мкг фолієвої кислоти. Цікаво, що той самий розмір порції вареної брокколі містить 168 мкг фолієвої кислоти.
Квасоля
100 г вареної квасолі містить 131 мкг фолієвої кислоти.
Зерна
Багато зернових, такі як крупи, макаронні вироби та хліб, збагачені фолієвою кислотою. Вміст фолієвої кислоти різниться в різних продуктах.
За словами дієтолога, Ооптимальна кількість, яка задовольняє щоденну потребу дорослого, становить 400 мкг. Однак під час вагітності та лактації ці потреби збільшуються.
“Продукти з високим вмістом фолієвої кислоти, можуть допомогти задовольнити щоденні потреби даного вітаміну, але, якщо виникають запитання та сумніви, раді будемо вас проконсультувати, щодо прийому препаратів та збалансованого харчування для уникнення дефіцитних станів”, -ідеться у дописі лікарки.