Сніданок – перший крок до схуднення: що їсти вранці, щоби втрачати калорії впродовж дня

Автор: Любава Лисичкіна
05:50 08.01.2023

Сніданок – важлива частина раціону. Саме вранці легше зробити по-справжньому здорову їжу, з’їсти що-небудь корисне. Пропуск сніданку може принести більше шкоди, ніж користі.

Сніданок – перший крок до схуднення: що їсти вранці, щоби втрачати калорії впродовж дня Фото: ілюстративне

Як розповіла відома столична дієтологиня Світлана Фус, пропуск сніданку порушує нормальний циркадний ритм, який у здорових людей починається з ранкового почуття голоду. Залишившись без сніданку з метою “економії” калорій, люди часто заповнюють його відсутність надлишком калорій за рясним обідом або суперситною вечерею.

Постійний пропуск сніданку може привести не до зниження, а навіть до набору ваги

“Крім того, ми фізично більш активні вранці та в першій половині дня, тому можемо витрачати отриману енергію, а не конвертувати її в жирові відкладення. Постійний пропуск сніданку може привести не до зниження, а навіть до набору ваги. Це прямий шлях до порушення обміну речовин і, як наслідок, до ожиріння і діабету. Рішення досить просте: якщо ви дбаєте про здоров’я, про свою фігуру, не відмовляйтеся від першого прийому їжі”, – заявляє дієтолог.

Для здорового сніданку важлива не тільки енергетична цінність продуктів, але і їх склад. Крім того, важливо, що вас насичує надовго, а не тільки на той час, поки ви добираєтеся до роботи.

Для ранкового прийому їжі добре підходять продукти, багаті клітковиною. Наприклад, каші. Вони повинні бути з цільного або плющеного зерна, які потрібно зварити, а не просто залити гарячою водою або молоком. Такі каші містять більше вітамінів, мінералів і клітковини, краще і довше насичують. До каші можна додати яйця або сир, овочі, фрукти, горіхи, авокадо.

До каші можна додати в неї жменю фруктів і кілька горіхів. Але варто пам’ятати, що каша, в яку ви кладете половину вмісту цукорниці або пів банки меду, крім значної дози клітковини також дасть вам досить багато порожніх калорій.⁣⁣

Друге: багатьох добре насичують білки на сніданок.

“Кажучи “білок”, я маю на увазі в першу чергу яйця, приготовані різними способами: яєчню, омлет, яйця на м’яко або пашот. І обов’язково з жовтками, які мають жовчогінний ефект, що важливо для нормальної роботи жовчовивідної системи. Крім того, в жовтках міститься холін, який покращує роботу печінки, нервової і кровоносної систем. До страви з яєць слід додати овочі і шматок цільнозернового хліба або трохи каші. Можна зробити тост з цільнозернового хліба зі скибочками авокадо. Авокадо – лідер за вмістом корисних рослинних жирів серед фруктів і овочів. Такий варіант сніданку набагато ситніший і кращий, ніж солодка дріжджова випічка”, – говорить фахівчиня.⁣⁣

Третє: крім яєчного білка, в меню сніданку відмінно підходять сир, тверді сири, рослинний білок з бобових овочів, а також шматочок червоної риби. За словами Фус, така білкова їжа стимулює більше вироблення пептиду YY, який дасть вам відчуття ситості на більш довгий час.⁣⁣

Відомо, з 11 січня у Броварах розпочинають вакцинацію дітей від COVID-19.

Великий Київ у Google News

підписатися