Як розповіла відома столична дієтологиня Світлана Фус, пропуск сніданку порушує нормальний циркадний ритм, який у здорових людей починається з ранкового почуття голоду. Залишившись без сніданку з метою “економії” калорій, люди часто заповнюють його відсутність надлишком калорій за рясним обідом або суперситною вечерею.
Постійний пропуск сніданку може привести не до зниження, а навіть до набору ваги
“Крім того, ми фізично більш активні вранці та в першій половині дня, тому можемо витрачати отриману енергію, а не конвертувати її в жирові відкладення. Постійний пропуск сніданку може привести не до зниження, а навіть до набору ваги. Це прямий шлях до порушення обміну речовин і, як наслідок, до ожиріння і діабету. Рішення досить просте: якщо ви дбаєте про здоров’я, про свою фігуру, не відмовляйтеся від першого прийому їжі”, – заявляє дієтолог.
Для здорового сніданку важлива не тільки енергетична цінність продуктів, але і їх склад. Крім того, важливо, що вас насичує надовго, а не тільки на той час, поки ви добираєтеся до роботи.
Для ранкового прийому їжі добре підходять продукти, багаті клітковиною. Наприклад, каші. Вони повинні бути з цільного або плющеного зерна, які потрібно зварити, а не просто залити гарячою водою або молоком. Такі каші містять більше вітамінів, мінералів і клітковини, краще і довше насичують. До каші можна додати яйця або сир, овочі, фрукти, горіхи, авокадо.
До каші можна додати в неї жменю фруктів і кілька горіхів. Але варто пам’ятати, що каша, в яку ви кладете половину вмісту цукорниці або пів банки меду, крім значної дози клітковини також дасть вам досить багато порожніх калорій.
Друге: багатьох добре насичують білки на сніданок.
“Кажучи “білок”, я маю на увазі в першу чергу яйця, приготовані різними способами: яєчню, омлет, яйця на м’яко або пашот. І обов’язково з жовтками, які мають жовчогінний ефект, що важливо для нормальної роботи жовчовивідної системи. Крім того, в жовтках міститься холін, який покращує роботу печінки, нервової і кровоносної систем. До страви з яєць слід додати овочі і шматок цільнозернового хліба або трохи каші. Можна зробити тост з цільнозернового хліба зі скибочками авокадо. Авокадо – лідер за вмістом корисних рослинних жирів серед фруктів і овочів. Такий варіант сніданку набагато ситніший і кращий, ніж солодка дріжджова випічка”, – говорить фахівчиня.
Третє: крім яєчного білка, в меню сніданку відмінно підходять сир, тверді сири, рослинний білок з бобових овочів, а також шматочок червоної риби. За словами Фус, така білкова їжа стимулює більше вироблення пептиду YY, який дасть вам відчуття ситості на більш довгий час.
Відомо, з 11 січня у Броварах розпочинають вакцинацію дітей від COVID-19.