Пити чи не пити каву: дієтолог про найсвіжіші наукові висновки щодо улюбленого напою

Автор: Любава Лисичкіна
23:22 19.01

 Кава має протизапальні, антиоксидантні, антиангіогенні (такі, які протидіють росту пухлини), протиракові, хіміопротекторні (захищають організм при хіміотерапії) та гепатопротекторні властивості.

Пити чи не пити каву: дієтолог про найсвіжіші наукові висновки щодо улюбленого напою
Світлодіодне освітлення

Як розповіла лікарка-дієтолог Оксана Скиталінська, помірне вживання кави при хорошому самопочутті, за винятком деяких періодів життя жінки (вагітність і лактація), може мати позитивний ефект, значно зменшуючи різні хронічні захворювання.

Споживання кави  пов’язане з меншим ризиком раку голови та шиї. Є позитивний зв’язок між споживанням кави та смертністю від усіх причин (приблизно 6% втрачених років здорового життя можна було б запобігти, якби всі споживачі випивали три чашки кави на день, хм, цікаво).

Також, за словами лікарки, вживання кави пов’язане з меншим ризиком розвитку хронічних захворювань печінки.

Розчинна чи натуральна?

Скиталінська говорить, що сприятливий ефект буде залежати від типу кави: вона хороша, незалежно від того, розчинна вона, мелена або без кофеїну, і пов’язана зі зниженим ризиком хронічних захворювань печінки, включаючи гепатит та гепатоцелюлярний рак.

Регулярне та помірне споживання кави може знизити ризик смерті та ризик смерті від серцево-судинних причин.

Крім того, люди, які споживають каву від легкого до помірного, мають на 12% менший ризик смерті від хвороб, ніж ті, хто цього не споживає. випити кави. При серцево-судинних захворюваннях ризик смерті знижується аж на 17%, а при інсульті — на 21%.

“Серед інших висновків слід підкреслити, що люди, які споживають до трьох чашок кави на день, мають здоровіше серце з точки зору розміру та функції, відповідно до меншого впливу старіння на орган”, – зауважує Скиталінська.

Скільки кави буде забагато?

Споживання великої кількості кави пов’язане з підвищеним ризиком смертності від серцево-судинних захворювань лише у пацієнтів із тяжкою гіпертензією, зазначає лікарка.Ризику немає, якщо гіпертензія 1 ступеня (але для чого ризикувати?)

Кому слід обмежети кавування?

Кава може зашкодити засвоєнню ліків від остеопорозу (алендронату). Такод лікарка наводить інформацію про те, що  каву слід обмежити при гіпертиреозі (надміргному виробленню гормонів щитовидної залои) і глаукомі або гострих захворюваннях кишечника, шлунка, печінки, серця, нирок, підшлункової залози, нервової системи.

До слова, “ВК” писав про те, що вдома мають бути антивірусні препарати і експрес-тести: професорка про те, як і чим лікувати COVID-19.

Великий Київ у Google News

підписатися