Посмакували рибою та не можуть дихати: лікарі борються за життя двох киян

Автор: Марія Супрун
14:05 30.04.2022

Столичні лікарі борються за життя двох киян, які посмакували в’яленою рибою домашнього приготування та опинилися в лікарні через тяжку форму ботулізму.

Посмакували рибою та не можуть дихати: лікарі борються за життя двох киян

Про це розповіла директорка Департаменту охорони здоров’я Валентина Гінзбург.

Вона зазначила, що пацієнти – чоловік та жінка – між собою не пов’язані, хіба що районом проживання – обидва доставлені з Троєщини.

Чоловік зі скаргами на сухість у роті, неможливість ковтання, виражену загальну слабкість, нудоту, здуття живота був госпіталізований 22 квітня, жінка з такими ж симптомами та двоїнням в очах і неможливістю зробити глибокий вдих – 29 квітня.

Щодо чоловіка – його стан наразі стабілізовано. Жінка – тяжка. У зв’язку з наростанням дихальної недостатності їй проводиться штучна вентиляція легень.

Довідково. Ботулізмхвороба, що виникає внаслідок отруєння токсинами бактерій ботулізму і характеризується важким ураженням центральної і вегетативної нервової системи. Збудник Clostridium botulinum утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів. Бактерії містять одну з найсильніших у природі отрут – ботулотоксин. Зараження людини ботулізмом відбувається під час вживання продуктів тваринного і рослинного походження: забруднених фруктів і овочів, неправильно консервованих продуктів, через ковбаси, шинку, копчену, в’ялену рибу.

Симптоми ботулізму найчастіше з’являються поступовою. Через це втрачається час, бо виникає ілюзія несерйозності хвороби. Поступово у людини до загальної слабкості приєднується  порушення зору — одна з найперших ознак ботулізму (хворого турбує «сітка» або «туман» перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов’язано із паралічем очних м’язів). Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття «грудки» у горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі… Усі ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м’язів.

Найголовнішим у профілактиці цього захворювання є ретельне дотримання технологій домашнього консервування овочів, фруктів, грибів, м’яса. Не варто споживати в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби; м’ясних та грибних консервів; консервів домашнього виробництва, якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином; продуктів, щодо якості яких є сумніви.

Нагадаємо, раніше “ВК” писав, що робити без дорогих пробіотиків, коли пучить, дискомфорт і закреп.

Великий Київ у Google News

підписатися