Плитка шоколаду до кінця року може коштувати 70 гривень – експерт

21:42 02.04

Крім подорожчання сировини – какао-бобів, на ціну шоколаду в Україні можуть впливати й інші фактори. Зокрема, додатковим фактором цих процесів є блокування польського кордону, бо сировина іде саме через нього. І цей чинник вже теж озвучують і кондитери, і ритейлери.

Плитка шоколаду до кінця року може коштувати 70 гривень – експерт

Про це розповіла ВВС оглядачка аграрного і харчового ринку Лариса Гук.

“Є прогноз, що влітку ціна за плитку шоколаду (а вона зараз вже не 100, а, наприклад, 80 грамів) може зрости з 35 до 50 грн, а до кінця року – і всі 70 грн. Звісно, це усереднено, бо є шоколад із вмістом какао у 30%, а є – понад 80%”, – говорить фахівчиня.

На думку експертки, і виробники, і ритейлери намагатимуться максимально нівелювати подорожчання. Виробники – завдяки дешевшим інгредієнтам при виробництві, а ритейл – орієнтуватиметься на попит-пропозицію.

“Вже зараз на нього активно діють якісь акційні пропозиції, бо ритейлери намагаються хоч якось пожвавити торгівлю. Якщо акційні пропозиції починаються десь від 35 грн за плитку, то ціна імпортної продукції – вже зі 100 грн”, – говорить Гук.

Зростання цін на сировину може призвести до більш активного використання альтернативних інгредієнтів, вказує Лариса Гук. Це означає, що на полицях магазинів буде зростати відсоток продукції із вмістом пальмової олії, бо вона дозволяє здешевити виробництво, і ціна в магазині не буде лякати стрімким підвищенням.

“Звісно, це речі, про які не хотілося б говорити, і виробники про це не скажуть, але ми маємо це передбачати. Це навіть без прив’язки до шоколаду, а загалом щодо практично усіх харчів, бо всі розуміють, що в нас війна, і ніхто не знає, що буде завтра, а тому вельми ощадливо витрачають кошти”, – резюмує вона.

Відомо,  молочка, овочі, яйця – депутат спрогнозував ціни на основні продукти цієї весни.

Великий Київ у Google News

підписатися