Перець, петрушку, смородину не варіть – лікарі про те, як миттєво втрачається дорогоцінний вітамін С

Автор: Любава Лисичкіна
20:36 04.04

Завдяки вітаміну С ви зможете зберегти своє здоров’я, підвищити імунітет та залишатися завжди активним та бадьорим. Науковці радять отримувати вітамін С саме з їжі. Споживання п’яти різноманітних порцій фруктів і овочів на день може забезпечити організм людини більше 200 мг вітаміну С.

Перець, петрушку, смородину не варіть – лікарі про те, як миттєво втрачається дорогоцінний вітамін С Фото: ілюстративне
Світлодіодне освітлення
Про користь вітаміну С (аскорбінова кислота) для здоров’я нагадали у Київському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.
 
Відомо, що в організмі людини аскорбінова кислота не синтезується. Для отримання фізіологічної потреби цієї органічної кислоти щодня необхідно збагачувати свій раціон фруктами та овочами.
 
Рекомендована добова норма вітаміну С складає:
 
  • для дітей – від 1 до 3 років – 15 мг;
  • від 4 до 8 років – 25 мг;
  • від 9 до 13 років – 45 мг;
  • для підлітків – від 14 до 18 років (дівчатам – 65 мг, юнакам – 75 мг);
  • для дорослого населення (жінкам – 75 мг, чоловікам – 90 мг).
  • людям, які палять, вітаміну С потрібно на 35 мг в день більше, ніж некурцям.
Вітамін С позитивно впливає на здоров’я людини:
• стимулює утворення імунних клітин, інтерферону та антитіл, які допомагають протистояти вірусним та бактеріальним інфекціям;
• прискорює процеси регенерації (загоєння) ран;
• бере участь в синтезі антистресових гормонів (норадреналіна та кортикостероїдів), які в стресовій ситуації швидко вичерпуються, особливо у людей, які курять, вживають алкоголь та страждають від ожиріння;
• необхідний для синтезу колагену, що є основою м’язів, кісток, хрящів, судин, шкіри та інших тканин організму;
• захищає судини, запобігає розвитку атеросклерозу та інсульту, оберігає «хороший» холестерин від окислення та сприяє зниженню рівня «поганого» холестерину, знижує ризик утворення тромбів;
• позитивно впливає на роботу печінки та підшлункової залози;
• в комплексі з вітаміном D запобігає розвитку рахіту;
• активує діяльність вітамінів групи В (В6, В9, В12);
• полегшує засвоєння заліза організмом, тому є необхідним в раціоні людей із залізодефіцитними анеміями;
• у комбінації з вітаміном Е сповільнює розвиток нейродегенеративних захворювань, таких, як хвороба Альцгеймера;
• як антиоксидант робить вільні радикали неактивними;
• захищає кришталик ока від руйнування вільними радикалами, що сповільнює розвиток вікової катаракти;
• блокує утворення канцерогенів із нітратів (які є в складі ковбасних виробів та копченнях, а також – у сигаретному димі), що знижує ризик виникнення онкологічних захворювань.
 
 Лідери серед продуктів за вмістом вітаміну С: 
 
Велику кількість аскорбінової кислоти містять наступні продукти (в 100 гр): шипшина 500-1200 мг; болгарський перець 150-500 мг; петрушка 100- 200 мг; смородина 200 -300 мг; полуниця, апельсин, лимон, ківі, хурма чорниця, аґрус – близько 60 мг; шпинат – 55 мг; капуста (кале – 120 мг, брюссельська 70 – 100 мг, броколі 40-100 мг, білокачанна 40-60 мг) та інші. 
 
Лікарі зазначають, що термічна обробка руйнує вітамін С. 
 
  • при термічній обробці продуктів в режимі варіння протягом 1 хвилини вміст вітаміну С зменшується на 15%, 
  • протягом 40 хвилин – на 99%, тому короткотривале приготування овочів на пару забезпечить збереження цього вітаміну.
  • для отримання максимальної кількості вітаміну С овочі та фрукти бажано вживати в сирому вигляді.
 
Крім цього, заморожені плоди зберігають більшість вітаміну С. А у  свіжозібраному врожаю овочів та фруктів міститься максимальна кількість вітаміну С. Тому для оптимального його зберігання заморожувати плоди треба одразу і швидко, а розморожувати повільно та лише один раз.
 
До слова, смачна пісна вечеря з доступних продуктів: швидко готується паста з грибами.

Великий Київ у Google News

підписатися