Нові правила харчування у школах: як віднині має змінитись дитячий раціон

Автор: Галина Ворона
15:46 12.01

1 січня 2022 року завершився перехідний період для впровадження нового меню у шкільних їдальнях. Віднині шкільний раціон має стати кориснішим: він включає 160 страв, обмежує кількість солі та цукру, жирів рослинного й тваринного походження та субпродуктів. А от споживання молока та кисломолочних продуктів, м’яса, риби, свіжих овочів і фруктів – збільшується.

Нові правила харчування у школах: як віднині має змінитись дитячий раціон

Про нові правила харчування дітей у школах розповіли в Держспоживслужбі.

Так, з 1 січня усі шкільні заклади з 1 січня 2022 року зобов’язані:

  •  зменшити кількість цукру у 2-2,5 рази – до 7,5 г на один прийом їжі;
  •  збільшити кількість фруктів до 100 г на один прийом їжі;
  •  зменшити кількість хліба на один прийом їжі з 60-80 г до 30-50 г;
  •  збільшити кількість м’яса птиці (протягом п’ятиденного робочого тижня при одноразовому харчуванні забезпечити дві порції м’яса по 70 г, 100 г або 120 г кожна, залежно від віку дітей);
  •  збільшити кількість молочних продуктів при формуванні меню.

Особливості продуктів

  • приблизно 75% продуктів у їдальнях мають бути рослинного походження: овочі, салати, злакові, фрукти та ягоди;
  • картоплю, як окрему страву, можна пропонувати не більше двох разів на тиждень у разі п’ятиденного перебування в школі, або не більше трьох разів на тиждень у разі 6–7-денного перебування;
  • відварювати овочі для приготування салатів на наступний день – не можна;
  • салати потрібно заправляти перед видаванням;
  • має надаватися перевага продуктам із вищим вмістом харчових волокон (наприклад, обирати гречку замість рису);
  • надається перевага цільнозерновим хлібобулочним виробам із високим вмістом клітковини з додаванням висівок, насіння;
  • м’ясні страви (очищені від волокон курку, індичку, нежирну свинину, телятину) потрібно якомога частіше комбінувати з овочевими гарнірами чи салатами;
  • насичені жири, зокрема вершкове масло, не мають становити понад 10% від загальної кількості калорій;
  • у стравах можуть бути очищені горіхи або насіння. Але про це треба вказувати в меню, аби діти з харчовими алергіями знали про це. Горіхи або насіння також можна пропонувати в окремій упаковці, але без глазурі й додавання цукру;
  • сніданок, обід та вечеря мають містити по одній порції зернових продуктів або картоплі, овочів, фруктів, м’ясних чи рибних страв, молочних чи кисломолочних продуктів. Плавлений сир не дозволяється;
  • сіль можна використовувати тільки йодовану та лише для приготування їжі;
  • заборонено використовувати соуси та майонези, крім кетчупу з високим вмістом томатів на 100 грамів продукту;
  • питна вода має бути доступна завжди під час їжі, сік можна пропонувати в обмеженій кількості й без додавання цукру та підсолоджувачів.

Які продукти заборонили продавати у школах

  • у шкільних буфетах заборонено продавати солодкі хлібобулочні вироби, продукти з високим вмістом цукру чи солі, консервантів, барвників та ароматизаторів.
  • газовані напої, зокрема й солодкі, м’ясні та рибні продукт
  • промислового та кулінарного виробництва, непастеризовані соки та молочні продукти, кава і гриби.

Скарги на порушення норм у київських закладах можна надіслати на електронну адресу: [email protected]

Читайте також: Не корисне і не здорове. Кожне четверте шкільне меню порушує норми харчування

Нагадаємо, нове шкільне меню від Клопотенка вже скуштували Зеленська та Ляшко (ФОТО).

Великий Київ у Google News

підписатися