Про нові правила харчування дітей у школах розповіли в Держспоживслужбі.
Так, з 1 січня усі шкільні заклади з 1 січня 2022 року зобов’язані:
- зменшити кількість цукру у 2-2,5 рази – до 7,5 г на один прийом їжі;
- збільшити кількість фруктів до 100 г на один прийом їжі;
- зменшити кількість хліба на один прийом їжі з 60-80 г до 30-50 г;
- збільшити кількість м’яса птиці (протягом п’ятиденного робочого тижня при одноразовому харчуванні забезпечити дві порції м’яса по 70 г, 100 г або 120 г кожна, залежно від віку дітей);
- збільшити кількість молочних продуктів при формуванні меню.
Особливості продуктів
- приблизно 75% продуктів у їдальнях мають бути рослинного походження: овочі, салати, злакові, фрукти та ягоди;
- картоплю, як окрему страву, можна пропонувати не більше двох разів на тиждень у разі п’ятиденного перебування в школі, або не більше трьох разів на тиждень у разі 6–7-денного перебування;
- відварювати овочі для приготування салатів на наступний день – не можна;
- салати потрібно заправляти перед видаванням;
- має надаватися перевага продуктам із вищим вмістом харчових волокон (наприклад, обирати гречку замість рису);
- надається перевага цільнозерновим хлібобулочним виробам із високим вмістом клітковини з додаванням висівок, насіння;
- м’ясні страви (очищені від волокон курку, індичку, нежирну свинину, телятину) потрібно якомога частіше комбінувати з овочевими гарнірами чи салатами;
- насичені жири, зокрема вершкове масло, не мають становити понад 10% від загальної кількості калорій;
- у стравах можуть бути очищені горіхи або насіння. Але про це треба вказувати в меню, аби діти з харчовими алергіями знали про це. Горіхи або насіння також можна пропонувати в окремій упаковці, але без глазурі й додавання цукру;
- сніданок, обід та вечеря мають містити по одній порції зернових продуктів або картоплі, овочів, фруктів, м’ясних чи рибних страв, молочних чи кисломолочних продуктів. Плавлений сир не дозволяється;
- сіль можна використовувати тільки йодовану та лише для приготування їжі;
- заборонено використовувати соуси та майонези, крім кетчупу з високим вмістом томатів на 100 грамів продукту;
- питна вода має бути доступна завжди під час їжі, сік можна пропонувати в обмеженій кількості й без додавання цукру та підсолоджувачів.
Які продукти заборонили продавати у школах
- у шкільних буфетах заборонено продавати солодкі хлібобулочні вироби, продукти з високим вмістом цукру чи солі, консервантів, барвників та ароматизаторів.
- газовані напої, зокрема й солодкі, м’ясні та рибні продукт
- промислового та кулінарного виробництва, непастеризовані соки та молочні продукти, кава і гриби.
Скарги на порушення норм у київських закладах можна надіслати на електронну адресу: [email protected]
Читайте також: Не корисне і не здорове. Кожне четверте шкільне меню порушує норми харчування
Нагадаємо, нове шкільне меню від Клопотенка вже скуштували Зеленська та Ляшко (ФОТО).