Наминайте кавуни. Чим червоніший кавун, тим більше в ньому антиоксидантних та онкопротекторних властивостей

Автор: Любава Лисичкіна
14:41 31.07

У більшості людей слово «нітрат» — це синонім отрути. І чомусь воно завжди асоціюється з кавунами. Проте боятися нітратів і тому знижувати їхню кількість у раціоні — абсолютно не потрібно.

Наминайте кавуни. Чим червоніший кавун, тим більше в ньому антиоксидантних та онкопротекторних властивостей
Про нітрати та  користь від споживання кавунів нагадує МОЗ України.
 
Зокрема, у відомстві звертають увагу, що  нітрати — це далеко не завжди отрута. Нітрати — це солі азотної кислоти, які також називають селітра. Ці солі є частиною багатьох рослин, ґрунту і навіть нашого організму. Вони містяться не лише в кавунах, а й в багатьох овочах і фруктах, воді та навіть в нашому організмі.
 
Варто зазначити, що більшість здорових людей не матиме проблем з нітратами, адже в допустимих нормах нітрати абсолютно не страшні. Проте, якщо їх споживати з їжею або водою надто багато, вони починають концентруватися в організмі у великій кількості й тоді перетворюються на нітрити, які вже дійсно несуть шкоду.
 
ВООЗ рекомендованою денною дозою нітратів вказує 3,7 мг/кг, тобто 222 мг для людини, масою 60 кг. Проте це обмеження на сьогодні вважається занадто застережливим, адже у здоровому раціоні показники будуть вищими. Крім того, переваг від вживання овочів більше, ніж потенційних ризиків.
 
Чому вживати кавун корисно?
В ньому присутні 19 вітамінів та 11 мінералів.
 
До складу входить лікопен, який має потужні антиоксидантні, онкопротекторні та протизапальні властивості та зменшує тромбоутворення. Що червоніший кавун, то більше в ньому лікопену.
 
В кавуні утворюється закис азоту NO — речовина, що регулює тонус судин та гладеньких м’язів, бере участь в розширенні судин та зниженні артеріального тиску, позитивно впливає на імунну відповідь та швидкість передачі нервового імпульсу.
 
 Корисний людям, які тренуються й активно займаються фізичними вправами. Адже це — швидкі вуглеводи, антиоксиданти й амінокислоти. Кавуновий сік зменшує кріпатуру в м’язах і допомагає відновленню після тривалих забігів.
 
Щоденне споживання кавуна корисне людям з атеросклерозом, жінкам у період менопаузи та людям із гіпертензією та пре-гіпертензією.
 
Завдяки вмісту антиоксидантів корисний для здоров’я шкіри та сітківки очей.
 
Коли кавуни небезпечні?
 
Бактеріальні збудники можуть бути причиною отруєння кавунами. Причиною цього є надбиті чи надрізані кавуни, або ж недотримання гігієни, що в результаті призводить до запалення шлунково-кишкового тракту.
 
Людям з гіперкаліємією, (надлишком калію в крові) варто не переїдати кавунів. Оскільки в ньому міститься калій, який здоровій людині буде на користь, а тим, в кого порушена регуляція вмісту калію в крові, ця речовина може зашкодити та викликати аритмію чи спазми м’язів.
 
Цукрів у кавуні відносно мало, але літр кавунової м’якоті містить 60 грамів цукру. Тож звична щедра порція кавуна має значне глікемічне навантаження. Краще знати міру та поєднувати кавуни з іншою рослинною їжею, багатою на клітковину. Це зробить підйом глюкози в крові не таким різким.
 
І пам’ятайте, овочі, фрукти та ягоди — це важлива частина здорового харчування. Боятися нітратів і тому знижувати їхню кількість у раціоні — абсолютно не потрібно.
 
До слова, столичний  дієтолог вважає, що «здорова» молочка  не зміцнить кістки і зуби та не збереже фігуру.

Великий Київ у Google News

підписатися