Надмір кофеїну, особливо для організму дитини, підвищує навантаження на серце: відомий дієтолог про газовані напої

Коли науковці говорять про цукор, то мають на увазі глюкозу, а більшість людей мають на увазі цукор-пісок, який можна набирати ложкою.

Про вплив газованих напоїв на людину розповіла відома лікарка-дієтолог Оксана Скиталінська.
 
Фахівчиня нагадала, що ВР планує ввести акциз на газовані напої — на мінеральні та газовані води з додаванням цукру та інших підсолоджувачів, ароматизаторів і тд. З кожного літру 4 грн буде йти в бюджет НСЗУ (Національної служби здоров’я України), них 50% — для реформи дитячого та здорового шкільного харчування, а інші 50% — на реалізацію програм профілактики та лікування захворювань які виникають від регулярного вживання солодких газованих напоїв.
 
Основна мета — зменшити кількість українців, які регулярно вживають солодкі напої, а таких дуже багато.
 
Як лікар-дієтолог, в минулому – лікар-хірург відділення шлунково-кишкових кровотеч, Скиталінська зауважила, що для людини не природньо вживати так багато цукру, який міститься в тому числі в газованих напоях.
 
Що входить до складу напоїв?
 
  • Вода, вуглекислий газ, цукор, кофеїн, різні барвники, підсолоджувачі, ароматизатори та консерванти.
  • Надмір кофеїну, особливо для організму дитини чи підлітка підвищує навантаження на серце.
  • Барвники можуть бути натуральними та штучними, які для печінки є додатковими хімічними речовинами, які вона має вивести з організму.
А що цукор?
 
За словами дієтологиня, без цукру неможливі жодні процеси в організмі — він є важливим джерелом енергії, і головним пальним для мозку. Але коли науковці говорять про цукор, то мають на увазі глюкозу, а більшість людей мають на увазі цукор-пісок, який можна набирати ложкою. Цей звичний нам цукор — це сахароза, яка є сумішшю глюкози та фруктози. І якраз з цим цукром, точніше, з його кількістю в нашому раціоні, пов’язано багато проблем.
 
За останні 50 років кількість споживаного цукру збільшилась в десятки разів. Уявіть лише: у 1800-му році у Франції вживали 600 грамів чистого цукру в рік, 1930 — 30 кг, у 1999 році — вже понад 40 кг.
В США — понад 65 кг, Німеччині — 52 кг, Англії — 49 кг. В Україні, за даними 2019 року ця цифра приблизно 39 кг.
 
І це не може не мати наслідків: щороку кількість людей із ожирінням зростає. Тому ВООЗ і МОЗ України не рекомендують вживати більше, ніж 25 грамів цукру, а це 6 чайних ложок без гірки. І навіть така кількість — за умови, якщо людина здорова, має нормальну масу тіла і не має ожиріння.
 
Скитальнська говорить, що якщо ще згадати, що в цукор перетворюються і інші високовуглеводні продукти, такі, як хліб, картопля пюре, печиво, і навіть сосиски, то зрозуміло, що більшість з людей цукру переїдають. Для орієнтиру — в 330 мл банки коли — приблизно 39 грамів доданого цукру.
 
  • Цукор прискорює старіння мозку, погіршує пам’ять, особливо — коротку, сприяє накопиченню зайвої ваги, а також відкладенню жиру в клітинах печінки — жировій дистрофії печінки.
  • Зайвий жир— це хронічне запалення у всьому тілі.
  • Таке запалення сприяє порушенню обміну речовин, порушенню балансу гормонів та запускає процеси прискореного старіння.
  • Крім того, коли організм засвоює велику кількість глюкози та фруктози, ці цукри з’єднуються з білками та жирами , що веде до утворення стійких молекул, які руйнують колаген та еластин, що погіршуєстан шкіри, судин, аорти, кришталика, еритроцитів, які переносять кисень.
  • Різкі стрибки і постійно підвищений рівень глюкози погано впливає на організм. Зокрема, у чоловіків зростає ризик алопеції (облисіння).
 
Може є якась альтернатива цукру?
 
  • Найпопулярниший еритритріол, якого рекомендують «зожніки» та пп-блогери, як безпечний, виявляється, таким не є, бо сприяє утворенню тромбів (результати найсвіжішого березневого дослідження).
  • Систематичне вживання напоїв із штучними підсолоджувачами розвивається ожиріння та зростає ризик цукрового діабету 2 типу, нейродегенеративних захворювань, онкологічних (рак молочної залози у жінок в менопаузі, рак товстого кишечника, простати, нирок) та серцево-судинних захворювань.
  • Солодкий смак обдурює наші відчуття, але не організм: очікуючи порцію солодкого та не одержуючи її, клітини поступово стають нечутливими до інсуліну.
  • Бажаючи все ж одержати свою глюкозу, організм вимагає ще і ще, що веде до «перепивання» напоїв та пореїдання солодощів із штучними підсолоджувачами.
  • Постійна стимуляція рецепторів, які чекають солодощів, порушує утворення гормонів, відповідальних за насичення.
  • Погано впливають підсолоджувачі і на кишечну мікрофлору, збіднюють її, в результаті чого погіршується синтез вітамінів та дуже важливих молекул, які впливають на роботу імунної та нервової систем.
 
“Можна писати ще дуже багато. Можна розписувати, що раз в тиждень можна і перехилити баночку шипучого холодного напою і нічого з нами не трапиться і досить тут наганяти страшилки. Проте ми всі різні, і ми точно не знаємо, можна чи ні навіть раз в тиждень нам пити ту шипучку. Тому найкраще пити воду. Фільтровану, просту воду”, – резюмує дієтолог.