Дієтолог Оксана Скиталінська заохочує киян переглянути раціон в умовах енергозаощаджень.
«Блекаут – нагода до економії світла. Тому приготування страв має бути швидким, а харчування корисним – щоб не впасти у хандру та нехіть, поки ЗСУ за нас воюють на фронті», – сказала Скиталінська.
Найкращими під час відсутності можливості варити та розігрівати продукти, є перекуси з білкової їжі та овочів: з салом, вареними яйцями, горіхами та соняшниковим насінням.
«Можете вжити суху бринзу, твердий сир – чим твердіший сир, тим більше білка. А жовток курячих яєць містить важливі речовини для функціонування нервової системи, печінки та гормонів. Зварені накруто яйця мають багато корисних амінокислот і довго зберігаються. На десерт – варення з калини з медом. Заготуйте заздалегідь та подбайте про печінку», – порекомендувала дієтолог.
Замість бутербродів та їжі швидкого приготування Скиталінська радить налягати на овочі.
«Пандемія показала, що немає користі від «суперфудів». Нам потрібно мати хороший імунітет. Овочі, фрукти і ягоди – це різного роду клітковина. Вони впливають на обмін речовин, знімають запалення. Коли стресуємо – утворюється забагато вільних радикалів, які пошкоджують наші клітини. І коли це триває день за днем, місяць, і вже скоро рік, до цього поганий сон і малорухливий спосіб життя, ефект буде не найкращий», – зазначає дієтолог.
А коли електроенергія повертається – Скиталінська радить не братися за смаження. Бо здорове харчування має тривати усю добу.
Нагадаємо, гуртові ціни на яйця знизилися на 10%. Також виробники обіцяють найближчим часом збільшити поголів’я курей-несучок та ще більше спустити ціни до економічно обґрунтованих.
А лікар-терапевт, дієтолог Тетяна Фіалкова пояснила, чому військовий стрес і кава сприяють хворобам шкіри.