Як зберігати продукти у морозилці, коли знову почнуться регулярні вимкнення, розповів у соцмережі Юрий Христензен.
Що треба робити:
1. Насипаємо у дволітрову пляшку 6 столових ложок солі з гіркою. Без фанатизму – якщо сіль злиплася, і гірка вийшла великою, то струшуємо зайве.
2. Наливаємо у пляшку води так, щоб зверху залишалося 5 см повітря. Розбовтуємо вміст і складаємо в морозилку.
3. Через певний час повторюємо процес ще для кількох пляшок. Теж без фанатизму, даючи у проміжках “відпочити” компресору холодильника.
Як це працює
2 л води з 6 ложками солі замерзають за -6°С. При поміщенні в морозилку пляшка швидко остигає до -6 °, потім довго замерзає, потім швидко остигає до температури морозильної камери. Весь цей час компресор холодильника працює.
При відключенні світла відбувається зворотний процес. Пляшка швидко нагрівається до -6 °, а потім довго підтримує цю температуру за рахунок танення солоної води.
На скріншоті залежить температура замерзання води від солоності. Кожні 3 столові ложки солі зі стандартною гіркою на 2 л води дають приблизно 5% NaCl по масі.
Відомо, відключення світла у неділю: графіки будуть застосовувати лише на кілька годин.