Кияни масово труяться харчами – що не варто купувати під час відключень

Автор: Оксана Тупальська
12:39 18.07

На тлі різкого підвищення температур та перебоїв з електропостачанням у столиці втричі побільшало випадків отруєнь. Хвороби переважно є вірусними і лікуються вкрай важко.

Кияни масово труяться харчами – що не варто купувати під час відключень

Холодильники в магазинах розморожуються, бо власники економлять витрати на генератори та інші автономні джерела і вмикають не на повний термін роботи. У деяких місцях торгівлі морозильні установки не працюють впродовж усього часу віялових відключень.

Які харчі купувати нині не варто:

  • масло, особливо якщо бачите зміну його форми
  • морозиво, особливо з видимими деформаціями
  • м’ясо та ковбаси, особливо якщо їх вигляд не викликає довіри
  • морепродукти та рибу
  • страви з цих же продуктів у власних кухнях мереж

Чим небезпечні отруєння

У Києві було зафіксовано 2 випадки захворювання (18 людей), у яких причиною став норовірус – кишкова інфекція, викликана вірусом Норфолк. Також 8 осіб одночасно звернулися до лікарів – згодом медики у всіх виявили сальмонельоз.

Аби повернути здоров’я жертвам зіпсованої їжі необхідно правильно діагностувати причину отруєння – бо від цього залежить подальше лікування.

Зважаючи, що боротьба з кожною недугою починається з її профілактики, перш ніж купувати їжу в магазинах, варто переконатися в її безпечності. В ідеалі, в торговій точці має бути журнал, куди щопівгодини вносять інформацію про температуру в холодильниках, свіжі дозвільні документи з висновками СЕС та швидка можливість уточнити у продавців або вповноважених осіб про якість харчів.

Також нагадаємо, що в разі отруєння необхідно невідкладно звернутися до лікаря – сімейного або гастроентеролога, інфекціоніста.

Як діяти у випадку харчових отруєнь ще до того, як потрапите до лікаря

Якщо після вживання їжі ви відчуваєте слабкість, біль і різь у животі, маєте діарею, блювоту, стали блідими та маєте підвищену температуру тіла і озноб, це може свідчити про харчове отруєння. Особливо небезпечні такі прояви у дітей, адже під час отруєнь у людей змінюється склад крові, і несформований організм переносить вкрай важко.

За перших ознак отруєння:

  • спричиніть блювоту. Для цього можна взяти до рота ковток міцного содового розчину
  • випийте сорбент для зв’язування і виведення токсинів
  • сживайте багато води невеликими ковтками впродовж тривалого терміну

Після цього прямуйте до лікаря, якщо самопочуття погіршується швидко та стрімко, викликайте 103.

Можете зберегти чеки магазинів, де купували їжу, аби звернутися зі скаргою у майбутньому.

Які харчі їсти можна:

  • готуйте вдома страви з овочів та фруктів
  • варіть каші
  • варіть та смажте яйця (але також перевіряйте спосіб зберігання в магазині та терміни придатності)
  • пийте молоко тривалого зберігання (однак і воно мусить бути свіжим та зверігатися при +23)
  • якщо дозволяє здоров’я, використовуйте спеції
  • вживайте хліб та грінки
@doctor_lishnevska Що робити при харчовому отруєнні бактеріальному чи на початку кишкової інфекції? 1. Регідратація. 2. Ентеросорбенти. 3. Ферменти за необхідності. 4. Можна пробіотики. 5. Спазмолітмки при болю в животі 6. Жарознижуючі при температурі. За можливості на самому початку – промивання шлунку. #кишковаінфекція #харчовеотруєння #отруєння #інфекціоніст #блювання #діарея ♬ оригинальный звук – doctor_lishnevska

Великий Київ у Google News

підписатися