Квашена капуста сприяє перемозі: страва допомагає долати тривалий стрес

Автор: Любава Лисичкіна
00:36 21.06.2022

Ми звикли, що квашену капусту корисно їсти взимку, бо там є вітамін С. Але якщо влітку щодня з’їдатимете хоча б 50 г, не кажучи про 100 г квашеної капусти, то піднімете своє здоров’я на декілька рівнів.

Квашена капуста сприяє перемозі: страва допомагає долати тривалий стрес
Світлодіодне освітлення

Як пояснила лікарка, відомий столичний дієтолог Оксана Скиталінська, квашена капуста лише на перший погляд така собі звична простенька страва. Але насправді, це їжа для супер сильних тілом та розумом людей.

Накручуючи на виделку порцію соковитої капусти, ми одержуємо приблизно 1 мільярд КУО (колонієутворюючих одиниць) молочнокислих бактерій (лактобактерій), причому, до 26 різних штаммів.

“Зазвичай вони живуть на листочках капусти. Працюють вони надзвичайно злагоджено: одні запускають процес бродіння (ферментації), а інші — продовжують. Лактобактерії захищають квашену капусту від грибків та плісняви і в цьому їм допомагає сіль”, – пояснила Скиталінська.

За словами лікарки, війна – це тривалий стрес, який безслідно не минає для організму і наслідки якого даються взнаки важко і довго і квашена капуста може допомогти.

Отже:

Засіб від депресії та стимулятор розумової діяльності. Емоційний стрес та депресія прискорють старіння. В першу чергу тому, що В процесі квашення виробляється нейромедіатор ацитилхолін, який має заспокійливу дію. Крім того, вітамін С потрібен для синтезу серотоніну із триптофану (а це і активність вдень, і міцний сон вночі).

Ліки для кишечника. Живі лактобактерії захищають кишечник від різних інфекцій. Квашена капуста не лише постачає в кишечник живі пробіотики (лактобактерії), але і пребіотики – клітковину капусти.

Ліки для судин та профілактика атеросклерозу.

Капуста знижує рівень сечової кислоти у крові, захищають від подагри та каміння в нирках. Пробіотики розщеплюють пурини (інозин та гуанозин).

Сповільнюється старіння. Окрім вищезгаданих корисностей, квашена капуста містить легкозасвоювану L-форму вітаміну С (не дуже багато, але достатньо для нормального обміну речовин).

Крім того, вітамін С зповільнює процеси окислення, які руйнують організм, гальмуючи надмірну активність вільних радикалів. Антиоксидантна дія вітаміну С така велика, що лише за 1 секунду вона ліквідує 1010 молекул активного гідроксила.

 Як вживати квашену капусту

Дуже добре з невеличкою кількістю нерафінованої олії, наприклад, соняшникової (пів-одну чайну ложечку на порцію). Така олія багата вітаміном Е, який захищає вітамін С від руйнування (окислення).

Крім цього, дієтологиня радить спробувати квашену капусту з полуницею. У полуниці багато фізетину — сполуки, яка захищає клітини мозку від руйнування, від депресії, погіршення пам’яті та хвороби Альцгеймера. Крім того, фізетин також підсилює антиоксидантну активність вітаміну С. 

До слова, Україна впроваджує візовий режим з РФ.

 

Великий Київ у Google News

підписатися