За словами фахівчині Світлани Фус, варто знати добову безпечну межу кофеїну та в яких продуктах він міститься.
Так, вживання 400 мг кофеїну безпечне для дорослих, для вагітних жінок – 200 мг, а для дітей – 3 мг на кожен кілограм ваги. Такі рекомендації дає EFSA Європейське агентство з безпеки харчових продуктів. І це стосується всіх джерел кофеїну, в тому числі шоколаду і какао, що надходять протягом 24 годин.⠀
Варто пам’ятати, що не тільки з кавою ми вживаємо кофеїн. Його вміст у склянці зеленого чаю 35-75 мг, у чорних сортах до 90 мг. Кількість кофеїну визначається сортом і способом заварювання чаю. Він присутній в енергетиках, які приймають для бадьорості – його там 30-80 мг на 0,25 л (1 баночка). Також є ліки, які містять кофеїн.⠀
“Багато хто з нас думає, що кава еспресо містить максимум кофеїну з усіх способів приготування. Завдяки короткому часу екстракції кави цим методом, що триває 20-25 с, вміст кофеїну 35-40 мг на 30 мл кави. Для порівняння: в склянці розчинної кави близько 95 мг, а заварної чорної кави до 120 мг кофеїну”, – голворить дієтолог. ⠀
Фус зауважує, що кава дійсно покращує короткочасну пам’ять, але при частому її застосуванні ці ефекти зникають. ВІд постійного вживання наш організм призвичається до певної кількості кофеїну. В такому разі, для отримання позитивного ефекту, треба все більше вживати кави. Але також збільшуються негативні ефекти від неї⠀- серцебиття, головний біль. Тому краще за два тижні до іспиту мінімізувати кількість кави або відмовитись від неї. І тоді в потрібний період часу вплив та наслідки від спожитої кави в помірній кількості будуть для вас помітні та безпечні. ⠀
Однак разові дози кофеїну до 200 мг не призводять до суттєвих змін артеріального тиску, кровотоку міокарда, гідратації або температури організму. У помірних кількостях він надає тілу бадьорість та ясність, піднімає настрій та не зашкодить організму. Фус радить завжди дотримуватися правила -⠀все добре в міру та зважайте на час споживання.
Відомо, “Укрзалізниця” годує прем’єр-міністрів та дипломатів стравами від київського шеф-кухаря.