Як відомо, режисером комедії став Олександр Березань.
Сюжет
Фільм розповідає історію Варі — дівчини, яка мріє присвятити своє життя кулінарії. Варя втрачає роботу в придорожньому кафе, де ніхто не цінує її високу кухню. Розчарована дівчина тікає якомога далі від дому до Львова, щоб працювати у вишуканому ресторані. На шляху до успіху дівчина знаходить книжку забутої легенди української кухні Ольги Франко «Перша українська загально-практична кухня». Вона змінює життя Варі назавжди.
Головну героїню зіграла Ірина Кудашова, а жінку, натхненну образом Ольги Франко, — Ірма Вітовська.
Джамала, справжня кухня, понад 100 літрів борщу – цікаві факти про фільм
1. У фільмі є 4 зіркові епізодичні ролі: виконавиця Джамала, шеф-кухар «Пекельної кухні» Алекс Якутов, топмодель Алла Костромічова та відома блогерка Вікторія Маремуха. Вони погодилися взяти участь у кінострічці, щоб підтримати популяризацію українських автентичних традицій серед молодої аудиторії.
2. Джамала імпровізувала на знімальному майданчику, тому заспівала свою пісню, яка ідеально пасувала до сцени. Імпровізація потрапила до фільму, як і інша пісня Джамали — «Сила».
3. Усі актори, які грали кухарів, пройшли стажування в ресторані Алекса Якутова (у фільмі він зіграв самого себе). Їх навчали професійні кухарі.
4. На зніманнях приготували 111 літрів борщу з квашеними яблуками (це 316 порцій), 367 вушок з білими грибами та чорносливом, а ще — 73 літри бурякового квасу. Також використали 403 яйця та 52 кілограми борошна. А історична кулінарна консультантка зі Львова Маріанна Душар (Пані Стефа) допомогла розробити автентичні рецепти з книги для різних сюжетних ліній.
5. Під час знімань Ірина Кудашова боролася зі страхом відкритого вогню. Акторка мала приборкати свій страх для однієї ефектної сцени на кухні ресторану.
6. У фінальній сцені взяли участь правнучка та праправнучка Ольги Франко. Також у фільмі з’явилася справжня книжка пані Ольги, видана 1929 року. Оформлення фільму натхненне оригінальними ілюстраціями та шрифтами з книжки.