Як повідомляється, якщо ви дійсно цінуєте смак гарно приготованої страви, то варто знати, де саме можна знайти фалафель і отримати задоволення від їжі.
Дегустувати цю традиційну закуску Близького Сходу можка у кількох столичних закладах.
Pita Kyiv
У трьох закладах мережі готують страви ізраїльської кухні. Зважаючи на те, що меню невелике, а відвідувачів багато, інгредієнти до кожної страви завжди свіжі та ретельно підібрані. Наприклад, піту кухарі випікають самостійно щоранку та впродовж дня. Максимальний строк її використання — не більше п’яти годин.
Фалафель тут подають на додачу до хумусу на тарілці або у піті, з різноманітними соусами, прянощами та, за бажанням, з картоплею фрі.
Дещо з меню:
- Піта “Фалафель” — 159 грн
- Хумус з фалафелем та нутом — 159 грн
- Комбо-набір “Піта Фалафель” — 249 грн
Адреси: вул. Чикаленка, 39; вул. Сагайдачного, 31; вул. Гандзюк, 1
“Фалафель у Хасана”
Кияни вже давно прозвали це місце легендарним. Так вони відгукуються не лише про страву, яку тут готують, але і про власника та за сумісництвом кухаря Хасана. Іракець впродовж 15 років готував фалафель у батоні на точці біля станції метро “Лісова”, але у квітні з невідомих причин її демонтували. Проте Хасан не планує залишати своїх постійних клієнтів без їхнього улюбленого фалафеля, тому готується до відкриття на новій локації.
Фалафель у цьому місці особливий тим, що його готують не в лаваші, а в шматочках навпіл розрізаного батона. Всередину додають маленькі котлетки з нута й бобів, баклажани, капусту, салат та інші овочі, які забажає клієнт, а також соуси.
Відкриття нової точки: вул. Магнітогорська, 1А, Арт-завод “Платформа”.
Hum:Hum
Заклад з цілодобовими сніданками, вином та коктейлями. Більшість страв готують з додаванням хумусу, наприклад, деякі салати та соуси. Також у Hum:Hum його можна замовити як окрему страву з нарізаними смужками овочами.
Фалафель тут подають на тарілці з класичним хумусом, яйцем пашот, бататом-фрі та салатом з руколи, свіжих помідорів й огірків. Також є варіант фалафеля з хумусом, бататом, цвітною капусткою, карамелізованою цибулею та пітою.
Дещо з меню:
- Фалафель з червоним соусом — 130 грн
- Шакшука — 205 грн
- Ізраїльська тарілка з фалафелем — 295 грн
- Ананасовий лимонад — 85 грн
- Зелений смузі — 145 грн
Адреса: вул. Межигірська, 13
ШОШО VEGAN
Одна з найпопулярніших мереж веганських стритфудів Києва формату to go. Фалафель тут особливий, бо його не смажать у фритюрі, а запікають. Подається він у піті або лаваші, до яких можна додати інгредієнти на свій смак.
Також є вже готові пропозиції, як-от “Класичний фалафель” у піті. Туди кладуть помідори, огірки, листя салату, мариновану цибулю, веганські соуси та сир, хумус й фалафельні котлетки. А тим, хто полюбляє більш насичені смаки, в ШОШО VEGAN рекомендують спробувати “Фестиваль” з трьома кульками фалафеля, хумусом, руколою, авокадо, сезонними овочами, ананасом, тофу та веган-соусам.
Дещо з меню:
- Класичний фалафель в піті — 95 грн
- Фалафель в лаваші — 95 грн
- Фалафель “Фестиваль” — 120 грн
- Чай Кратом — 50 грн
- Комбуча — 40 грн
Адреси: вул. Верхній Вал, 16; вул. Васильківська, 1; вул. Антоновича, 47/12; вул. Бульварно-Кудрявська, 24.
“Трамвайна”
Заклад знаходиться в будівлі колишньої трамвайної диспетчерської. У цьому місці можна скуштувати три види “шварми”, кожна з якої довжиною 40 сантиметрів. Серед них прихильникам фалафеля підійде шварма “Ізраїльський трамвай”, але також є “Київський трамвай” з куркою та “Французький трамвай” з жульєном.
Серед напоїв: пиво, айран, вишневі лимонад та негроні. Замовлення тут віддають через вікно, а поїсти можна на крафтових бочках.
Дещо з меню:
- Шварма “Ізраїльський трамвай” — 190 грн
- Вишневий лимонад — 55 грн
- Айран — 45 грн
Адреса: вул. Бульварно-Кудрявська, 2
Kebab Grill
Експрес-кафе, де кухарі готують переважно шаурму за традиційним рецептом, однак використовуючи різні начинки. М’ясна шаурма у цьому місці славиться соковитістю, завдяки горизонтальному способу смаження. Але не менший попит на лаваш з пряним фалафелем. Ця страва складається з піти, свіжого помідора, маринованого огірка та капусти.
Пікантності надають два види соусу: білий — на основі домашнього майонезу, та червоний, приготований із томатів пелаті. За бажанням можна ще додати сир, картоплю фрі, ананас чи кукурудзу.
Дещо з меню:
- Лаваш з фалафелем — 90 грн
- Лаваш з сулугуні та зеленню — 60 грн
- Сирні палички — 85 грн
Адреси: вул. Овруцька, 17; вул.Срібнокільська, 20В; вул. Декабристів, 12А
До слова, на Теремках відкрили заклад, де можна скуштувати 1100-грамову м’ясну шаурму.