Готуйте на здоров’я. На сайті МОЗу з’явилися технологічні карти шкільного меню Клопотенка

Автор: Тетяна Сененко
13:18 27.10

Технологічні карти для страв, що готуватимуть дітям у школах, опубліковані на сайті Міністерства охорони здоров’я України.

Готуйте на здоров’я. На сайті МОЗу з’явилися технологічні карти шкільного меню Клопотенка

«Документи – у вільному доступі і будь-яка школа може використовувати їх. Найбільший плюс – те, що їх не потрібно повторно погоджувати» – повідомляє МОЗ.

Страви та вироби з цієї технологічної документації можна вносити до будь-якого сезонного меню, зокрема і зимового. В ній наведено всі необхідні розрахунки (брутто/нетто, енергетична цінність тощо), зазначені процеси приготування та температурні режими. Також є технологічні карти на безглютенові страви та інструкції, як таку їжу готувати.

Над наповненням матеріалів працював шеф-кухар Євген Клопотенко з командою соціального проєкту з покращення культури харчування Cult Food. Цю документацію Євген Клопотенко передав для того, аби її могли використовувати під час складання оновленого шкільного меню.

Що змінюється в системі шкільного харчування?

Зменшується кількість цукру, який споживатимуть діти – з 70 г на день до 25 г. Добовий обсяг солі – не більше 5 г. Хліб і булки замінять фруктами та овочами, цільними злаками та бобовими.

Читайте також: Нове шкільне меню від Клопотенка. Страви вже скуштували Зеленська та Ляшко (ФОТО) 

Раніше меню укладали на два тижні для зимово-весняного і літньо-осіннього періодів року. Тепер воно має бути чотиритижневим для різних сезонів. Це дозволить урізноманітнити раціон дітей та спонукати упорядників меню до використання харчових продуктів, притаманних для конкретного сезону.

У МОЗ зазначили, що шаблон технологічних карт розробляли спеціалісти Національного інституту харчових технологій. Усі технологічні карти пройшли експертизу «Інституті громадського здоров’я ім. О.М. Марзєєва НАМН України», а Держпродспоживслужба видала на них висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи.

Завантажити техкарти шкільного меню можна за посиланням ТУТ.

Документ має 126 сторінок. У ньому багато перших страв на всі смаки та сезони. Зокрема, є кілька рецептів борщу: борщ з картоплею, полтавський борщ, зелений борщ зі шпинатом. Також багато видів супів, серед яких сочевичний суп-пюре, морквяний суп-пюре,  а також гороховчий, квасолевий, овочевий, мінестроне.

Читайте також: Не корисне і не здорове. Кожне четверте шкільне меню порушує норми харчування

Серед страв з яєць є звичайний скрамбл та навіть безглютеновий скрамбл, а також омлет та фріттата.

Серед основних страв можна зустріти такі, як капуста тушкована з овочами та курячим м’ясом, пастуший пиріг з курячим м’ясом, куліш, плов, чілі кон карне, котлета по-міланськи та навіть курячі нагетси. Також у шкільному меню є такі страви, як шпундра, печеня по-китайськи та чахохбілі.

Нагадаємо, у шкільні їдальні повертають “шведський стіл” і дабл-меню.

 

Великий Київ у Google News

підписатися