Цифра тижня 7. Стільки швидких способів ми знаємо, аби мати круті яйця на Великдень

Автор: Ольга Даниленко
11:19 18.04

Цьогоріч православні віряни святкують Великдень п’ятого травня. Як правило, навіть ті, хто особисто не випікає паски, традиційно власноруч фарбують яйця. Ми розповімо про сім швидких та простих способів, як приготувати ексклюзивні крашанки.

Цифра тижня 7. Стільки швидких способів ми знаємо, аби мати круті яйця на Великдень
Світлодіодне освітлення

Ці способи значно зекономлять час навіть дуже заклопотаним батькам, або тим, хто не хоче заморочуватися, але хоче мати круті яйця на Великдень. 

Одразу вирішуйте, якого кольору яйця ви купуєте – білі чи темні. Ми радимо білі, бо на них будь-який барвник чи фарба лягатиме краще. Яйця з темним кольором, як правило, не дають бажаного результату. 

Далі – не забувайте помити яйця щіточкою з милом.

Тепер можна братися до фарбування. Однак, ніколи не шукайте якогось ідеалу, адже неідеальні  яйця мають особливу красу, ексклюзивність і шарм.

  1. Купити желеподібні барвники для фарбування яєць

Відварити та охолодити яйця. Взяти куплену фарбу, обовʼязково надіти рукавички. Фарбники дуже стійки, якщо нігті покриті гель-лаком світлих кольорів, вони змінять колір. Часто рукавички додаються до набору із фарбою.

Взяти трохи краски у руки та почати розтирати краску по яйцю – крутити його у руці, поки яйце не стане однорідного кольору.

Яйця пофарбовані желеподібним барвником, фото – “ВК”

Тут вже можна включити фантазію, адже навіть коли краски залишиться мало, накладайте залишки фарби мазками чи використовуйте зубну щітку, яку треба вмокати у фарбу, а потім тицяти нею яйце. Вийде – ексклюзивний витвір мистецтва.

Яйця пофарбовані фантазійно різними желеподібними барвниками, фото – “ВК”

Також можна на одну фарбу, наприклад, синю накладати мазками золоту. Тоді отримуєте патріотичні крашанки. 

Якщо так сталося, що нема рукавичок, а нігті після манікюру не хочеться зіпсувати фарбою, є ще один швидкий спосіб зробити неповторні крашанки.

Для цього потрібен пергаментний папір для випікання або харчова фольга. Якщо нічого такого немає – невеликий целофановий пакет або паперові рушники, або туалетний папір. На пергаментний папір/харчову фольгу/пакет/паперовий рушник видавлюємо різні барвники горизонтальними або вертикальними лініями.

Потім кладемо туди яйце й обережно з іншого боку стискаємо папір/фольгу/пакет. Через декілька секунд, розвертаємо і ложкою дістаємо яйце. Не відкладаємо далеко вже розмальований папір/фольгу/пакет, адже цей вже використаний матеріал можна використовувати й для наступних яєць. Крашанки після цього способу будуть неперевершені.

2. Фарбувати рисом

Для цього швидкого способу також знадобиться барвник, але рідкий.

У невеликий целофановий пакет або будь-яку миску насипаємо рис. Капаємо туди 5-6 крапель барвника. Можна декілька різних кольорів фарбників. Трохи перемішуємо, аби барвник покрасив рис.

Яйця пофарбовані кольоровим рисом із рідким барвником, колаж “ВК”

Потім кладемо у миску/пакет з обфарбованим рисом відварене яйце й обережно трохи його перемішуємо разом з рисом. Отримуємо гарні ексклюзивні крашанки. 

3. Фарбування шкарлупою від цибулі

Цей спосіб знайомий багатьом з дитинства, але заздалегідь необхідно збирати лушпиння від звичайної цибулі.

Цибулеву шкарлупу потрібно покласти у каструлю. Додати по столовій ложці оцту та солі, аби колір краще лягав на шкаралупу. Покласти сирі та миті яйця у каструлю й відварити. По готовності – виймати яйця та охолоджуємо під холодною водою, аби зупинити процес їх приготування.

Коли вода у каструлі охолоне – до неї знов можна покласти вже відварені яйця. Якщо настоювати яйця довше, приміром, усю ніч, то колір яєць буде більш насиченим. Тоді вийдуть – темно-бордові (коричневі) яйця. 

Якщо хтось має більше вільного часу, перед тим, як класти яйця у каструлю із цибулевою шкарлупою їх можна прикрасити. Але для цього потрібні капронові колготки, панчохи або шкарпетки, ножиці та папір.

Яйця, пофарбовані цибулевою шкарлупою із прикріпленими кропом та петрушкою, фото – “ВК”

Вирізаємо із паперу кола, трикутники, літери (можна написи складати) чи будь-які візерунки. За допомогою води наліплюємо візерунок на яйце. Потім обережно сирі яйця із закріпленими візерунками замотуємо у колготки, роблячи мішечок. Замотуємо ниткою, аби яйце не вивалилося.

Також чудові рисунки на яйцях вдаються при прикрашенні кропом або квітами.

Аби яйця блищали – можна помазати їх олією.

До речі, деякі радять фарбувати яйця у фіолетовій шкарлупі цибулі. Ми фарбували декілька разів, але колір яєць був, мʼяко кажучи, не привабливим. Також, бажаний ефект ми не отримали при фарбуванні яєць соком від буряка.

4. Замотати яйця нитками

Беремо свіжі вже помиті яйця та нитки різних кольорів. Можна і одного кольору. Потім обмотуємо як завгодно яйця – у різні боки – зверху до низу, справа наліво. Закріплюємо нитку – ховаємо під іншими нитками або зав’язуємо. Кладемо у каструлю і варимо. 

Дістаємо по готовності й обережно зрізаємо нитки. Отримуємо – неповторні абстрактні яйця.

Яйця пофарбовані нитками та цибулевою шкарлупою. Фото – “ВК”

Однак тут є одне “але”. Нитки потрібно брати ті, які линяють – віддають колір. Сьогодні їх дуже складно знайти, як правило, нитки, навіть українського виробництва дуже рідко віддають свої кольори. Нитки “муліне” не підходять, бо також не віддадуть свій колір. 

До речі, ми також пробували замотати яйця у різні тканини та відварити, аби тканина віддала свої кольори й ми отримали абстрактні візерунки на яйцях. На жаль цей спосіб не дав бажаного результату.

5. Фарбування куркумою або каркаде

Аби не паритися зі збиранням цибулевої шкарлупи – можна використати жовту спецію “куркуму” або темно-рожевий чай “каркаде”.

Як завжди – добре помити та відварити яйця. Аби їх пофарбувати є два легкі способи:

  • у настояній з куркумою/каркаде водою відварити яйця;
  • вже відварені яйця на 3-4 години покласти у настояну воду з куркумою/каркаде. 
Жовте яйце пофарбоване спецією “куркума”, фото “ВК”

При використанні куркуми отримуємо жовті яйця. При використанні каркаде – світло рожевий мармуровий колір. Аби ці крашанки  блищали, їх також можна помазати олією. 

Читайте також: Великодній кошик: як його правильно скласти

6. Купити різні наліпки для яєць

Вже на помиті й відварені яйця наклеїти різні великодні наліпки. Їх багато продають у будь-яких супермаркетах столиці.

Яйця із наліпками, фото – “ВК”

Однак, з цими наліпками потрібно докладати додаткових зусиль, аби почистити яйця.  

7. Найпростіший спосіб – купити писанки

Це найпростіший спосіб як взагалі не паритися.

У Києві є справжні майстрині й майстри, які продають прикрашені бісером або розмальовані рисунками чи різними написами яйця. Часто такі писанки є справжнім витвором мистецтва, який шкода розбивати, щоб з’їсти.

Майстерно прикрашені писанки у Києві, фото з відкритих джерел

Однак, якими б неповторними не були ваші яйця, на Великдень не забувайте освятити великодній кошик та “помірятися силою” шляхом розбивання крашанок. Той, чия крашанка розіб’є всі інші, вважається найсильнішим.

Освячення великодніх кошиків, Київ. Фото – “Вечірній Київ”

Додамо: таймінг для варки яєць, які будуть до вподоби: 

  • 1 хвилина –  яйця практично не міняються, лиш ледь-ледь схоплюється білок;
  • 3 хвилини –  білок згортається трішки краще, але жовток все ще рідкий. Такі яйця можна їсти тільки ложечкою і зі шкарлупки;
  • 5 хвилин – рідкуватий жовток, але вже зварений білок;
  • 7 хвилин – жовток лишається трішки вологим; 
  • 9 хвилин – класичний час варіння яєць, щоб жовток був твердим і вони гарно чистилися;
  • 11 хвилин – жовток стає ще твердішим;
  • 13 хвилин – для любителів справді тверді твердого жовтка
  • 15 хвилин – потреби доварювати їх так довго загалом немає.

Нагадаємо, наступного 2025 року (такий збіг трапляється раз на 3-4 роки) і католики, і православні відзначать Великдень в один день – 20 квітня.

А скільки буде коштувати набір продуктів у Великодній кошик – 2024 можна подивитися за посиланням.

Великий Київ у Google News

підписатися