Чому взимку так тягне на солодке і як із цим боротись

Автор: Галина Ворона
07:36 17.12.2023

Кожен із нас помічав взимку бажання їсти більше та споживати солодощі. Його спричиняють два основних фактори.

Чому взимку так тягне на солодке і як із цим боротись

Що це за фактори – пояснює Центр громадського здоров’я.

Фактор 1 – світло

Восени та взимку світловий день скорочується, і ми отримуємо менше денного світла, що може викликати сезонний афективний розлад (САР). Це наш організм прагне компенсувати їжею з високим вмістом вуглеводів та цукру.

Крім того, солодке спричиняє викид інсуліну, і в цьому випадку інсулін – це добре. Адже він допомагає клітинам активніше споживати глюкозу, а нейронам – утворювати серотонін й дофамін – нейромедіатори, які бадьорять мозок.

Фактор 2 – тепло

Взимку його бракує, тож тут на допомогу організму приходить харчовий термогенез – процес, коли організм витрачає енергію, щоб переварити їжу і внаслідок цього зігрівається. Та найліпший ефект має саме білкова їжа, а не солодощі.

Отже, як пояснюють у МОЗ, у комбінації ці два основних фактори й спричиняють бажання їсти більше та споживати солодощі.

Як зменшити потяг до солодкого

  • не пропускайте повноцінні прийоми їжі, так ви зменшите бажання поласувати солодощами;
  • будуйте раціон довкола рослинної та білкової їжі – це дасть достатньо енергії;
  • гуляйте та займайтесь спортом, щоб зігрітися;
  • відчуваєте потяг до солодкого – спробуйте якусь рухову активність, це трохи мобілізує власні запаси глюкози;
  • повноцінно відпочивайте, раніше лягайте спати та пізніше прокидайтеся: виспаний мозок меншою мірою прагне солодкої та жирної їжі.
  • Й насамкінець: якщо ви відчуваєте, що це не просто потяг до солодкого, а вам не вистачає сил та бажання на прості побутові активності, зверніться по допомогу до психолога.

Читайте також: Що їсти, щоб зберегти свій мозок у часи постійного стресу: прості і дієві поради

Раніше ми розповідали про 10 продуктів, якими можна заїдати стрес.

Великий Київ у Google News

підписатися