Що це за фактори – пояснює Центр громадського здоров’я.
Фактор 1 – світло
Восени та взимку світловий день скорочується, і ми отримуємо менше денного світла, що може викликати сезонний афективний розлад (САР). Це наш організм прагне компенсувати їжею з високим вмістом вуглеводів та цукру.
Крім того, солодке спричиняє викид інсуліну, і в цьому випадку інсулін – це добре. Адже він допомагає клітинам активніше споживати глюкозу, а нейронам – утворювати серотонін й дофамін – нейромедіатори, які бадьорять мозок.
Фактор 2 – тепло
Взимку його бракує, тож тут на допомогу організму приходить харчовий термогенез – процес, коли організм витрачає енергію, щоб переварити їжу і внаслідок цього зігрівається. Та найліпший ефект має саме білкова їжа, а не солодощі.
Отже, як пояснюють у МОЗ, у комбінації ці два основних фактори й спричиняють бажання їсти більше та споживати солодощі.
Як зменшити потяг до солодкого
- не пропускайте повноцінні прийоми їжі, так ви зменшите бажання поласувати солодощами;
- будуйте раціон довкола рослинної та білкової їжі – це дасть достатньо енергії;
- гуляйте та займайтесь спортом, щоб зігрітися;
- відчуваєте потяг до солодкого – спробуйте якусь рухову активність, це трохи мобілізує власні запаси глюкози;
- повноцінно відпочивайте, раніше лягайте спати та пізніше прокидайтеся: виспаний мозок меншою мірою прагне солодкої та жирної їжі.
- Й насамкінець: якщо ви відчуваєте, що це не просто потяг до солодкого, а вам не вистачає сил та бажання на прості побутові активності, зверніться по допомогу до психолога.
Читайте також: Що їсти, щоб зберегти свій мозок у часи постійного стресу: прості і дієві поради
Раніше ми розповідали про 10 продуктів, якими можна заїдати стрес.