«Бальзам» для судин. В профільному інституті порадили що їсти, щоб серце було здоровим

Автор: Любава Лисичкіна
22:45 23.07.2021

Столичні кардіологи спільно з дієтологом радять їсти багато овочів, гречку, вівсянку та пшоно, але відмовитися від манки та булгуру.

«Бальзам» для судин. В профільному інституті порадили що їсти, щоб серце було здоровим
Відповідь на питання як вберегти серце та судини дала к. мед. н., лікарка-дієтологиня Олександра Кириленко.
 
Своїм пацієнтам вона рекомендує DASH-дієту (Dietary Approaches to Stop Hypertension), яка підтримує в нормі рівень кров’яного тиску.
 
Калій, магній, кальцій, клітковина, пектин, поліненасичені жирні кислоти та зовсім маленька кількість солі (не більше 3 г на добу) — все це справжній «бальзам» для серця та судин. Тому при дотриманні цієї дієти, зменшується загроза серцевих захворювань.
 
Що саме додати до свого раціону, а що виключити?
 
Основа дієти — цільнозернові продукти.
ТАК — гречка, вівсянка, червоний рис, чіа, кіноа, сорго, амарант, насіння льону, кукурудза, пшоно.
НІ — манна, булгур, кус-кус, адже ці крупи мають високий глікемічний індекс та великий вміст глютену.
ТАК — волоські горіхи, фундук, мигдаль, насіння соняшнику, кунжуту, льону та гарбуза — не менше 50 г на добу.
ТАК — бобові: зелений горошок, квасоля, нут, сочевиця, спаржа.
 
Багато овочів, фруктів та зеленні
ТАК — кожна страва з овочами (4-5 порцій на добу) та зеленню (300-400 г на добу).
НІ — гриби та соління.
 
ТАК — нежирні 2,5-3,5% молочні та кисломолочні продукти, білі сири (не більше 45% жирності: фета, моцарела, адигейський).
 
ТАК — біле м’ясо птиці, риба річкова та морська.
НІ — червоне м’ясо, консерви, ковбасні вироби, копченості, креветки, мідії, адже молюсках багато токсичних речовин та холестерину.
ТАК – нерафінована олія: рапсова, льняна, оливкова, горіхова, чорного кмину (не менше 70 мл на добу).
НІ – гострі спеції, маринади, солодощі, солодкі напої та алкоголь.
 
До слова, є прорив у лікуванні раку молочних залоз: створено ліки, які вбивають пухлини і метастази.

Великий Київ у Google News

підписатися