Науковці також підрахували “бал поживності”, повідомляє ВВС. Що вищий бал, то більша ймовірність, що кожен продукт задовольнятиме, але не перевищуватиме ваших щоденних харчових потреб, коли їсти його в поєднанні з іншими.
100. Солодка картопля (батат)
- 86 ккал на 100 г, багата на бета-каротин.
- Бал поживності – 49.
99. Інжир
- 249 ккал на 100 г, багатий на марганець.
- Бал поживності – 49.
98. Імбир
- 80 ккал на 100 г, багатий на антиоксиданти.
- Бал поживності – 49.
97. Гарбуз
- 26 ккал на 100 г, багатий на бета-каротин.
- Бал поживності – 50.
96. Корінь лопуха
- 72 ккал на 100 г, в народній медицині використовується для жироспалення та допомагає при запаленнях.
- Бал поживності – 50.
95. Брюссельська капуста
- 43 ккал на 100 г, багата на кальцій і вітамін С.
- Бал поживності – 50.
94. Броколі
- 34 ккал на 100 г, багата на фолієву кислоту.
- Бал поживності – 50.
93. Цвітна капуста
- 31 ккал на 100 г, багата на вітаміни А, К, С, В1, В2, В6.
- Бал поживності – 50.
92. Китайський водяний каштан
- 97 ккал на 100 грам, багатий на білок.
- Бал поживності – 50.
91. Диня
- 34 ккал на 100 г, багата на антиоксидант глутатіон, що захищає клітини від токсинів.
- Бал поживності – 50.
90. Чорнослив
- 240 ккал на 100 г, багатий на антиоксиданти та антоціани.
- Бал поживності – 50.
89. Восьминіг
- 82 ккал на 100 г, попри поживні речовини, за останніми даними може переносити токсини та алергени.
- Бал поживності – 50.
88. Морква
- 36 ккал на 100 г, багата на вітаміни групи В, С, Е, К.
- Бал поживності – 51.
87. Зимовий кабачок
- 34 ккал на 100 г, багатий на мінеральні солі, вщо відіграють роль у регулюванні обміну речовин.
- Бал поживності – 51.
86. Перець халапеньо
- 29 ккал на 100 г, в них рівень каротиноїдів у 35 разів вищий.
- Бал поживності – 51.
85. Ревінь
- 21 ккал на 100 г, багатий на мінерали, вітаміни, клітковину та фітохімічні речовини.
- Бал поживності – 51.
84. Гранат
- 82 ккал на 100 г, червоний колір вироблений антоціанами, які мають антиоксидуючі та антизапальні властивості.
- Бал поживності – 51.
83. Червона смородина
- 56 ккал на 100 г, так само багата на антоціани.
- Бал поживності – 51.
82. Апельсин
- 46 ккал на 100 г, багатий на вітамін С.
- Бал поживності – 51.
81. Короп
- 127 ккал на 100 г, близько 18% білку та >6% жиру.
- Бал поживності – 51.
80. Кабачковий гарбуз
- 40 ккал на 100 г, багатий на клітковину.
- Бал поживності – 52.
79. Кумкват (цитрусовий)
- 71 ккал на 100 г, багатий на вітаміни А, В, С, Е, Р.
- Бал поживності – 52.
78. Помпано (риба)
- 164 ккал на 100 г, багата на білок та омега-3.
- Бал поживності – 52.
77. Рожевий лосось
- 127 ккал на 100 г, багатий на жирні кислоти довгого ланцюга, такі як омега-3,що покращують рівень холестерину.
- Бал поживності – 52.
76. Вишня
- 50 ккал на 100 г, багата на вітаміни Е, С, РР.
- Бал поживності – 53.
75. Райдужна форель
- 141 ккал на 100 г, багата на омега-3.
- Бал поживності – 53.
74. Окунь
- 91 ккал на 100 г, не рекомендовано їсти вагітним та годуючим груддю жінкам.
- Бал поживності – 53.
73. Зелені боби
- 31 ккал на 100 г, багаті на сапоніни, що знижують рівень холестерину.
- Бал поживності – 54.
72. Червона капуста
- 16 ккал на 100 г, багата на кальцій.
- Бал поживності – 54.
71. Цибуля-порей
- 61 ккал на 100 г, багата на залізо, може допомогти при випаданні волосся.
- Бал поживності – 54.
70. Каєнський перець
- 318 ккал на 100 г, багатий на залізо та калій.
- Бал поживності – 54.
69. Зелений ківі
- 61 ккал на 100 г, багатий на вітаміни та бета-каротин.
- Бал поживності – 54.
68. Золотий ківі
- 63 ккал на 100 г, багатий на калій та магній.
- Бал поживності – 54.
67. Грейпфрут
- 32 ккал на 100 г, багатий на вітамін С.
- Бал поживності – 54.
66. Скумбрія
- 139 ккал на 100 г, одна порція може забезпечити в 10 разів більше корисних жирних кислот, ніж порція нежирної риби, наприклад, тріски.
- Бал поживності – 54.
65. Лосось сокей
- 131 ккал на 100 г, багатий кальцій та жирні кислоти, що знижують рівень холестерину.
- Бал поживності – 54.
64. Рукола
- 25 ккал на 100 г, багата на глюкозинолати, що попереджають рак та серцево судинні захворювання.
- Бал поживності – 55.
63. Цибуля ріпчаста
- 25 ккал на 100 г, багата на вітаміни А та К.
- Бал поживності – 55.
62. Паприка
- 282 ккал на 100 г, багата на аскорбінову кислоту.
- Бал поживності – 55.
61. Червоний томат
- 18 ккал на 100 г, багатий на фоліати, калій та вітаміни А, С та Е
- Бал поживності – 56.
60. Зелений томат
- 23 ккал на 100 г, знижує ризик захворювання на рак.
- Бал поживності – 56.
59. Зелена капуста
- 15 ккал на 100 г, багата на білки, клітковину, залізо, селен.
- Бал поживності – 55.
58. Таро (колоказія)
- 42 ккал на 100 г, багата на білок.
- Бал поживності – 56.
57. Лімська квасоля
- 106 ккал на 100 г, багата на вуглеводи, білки, марганець.
- Бал поживності – 56.
56. Вугор
- 184 ккал на 100 г, багатий на рибофлавін (вітамін В2), але може містити небезпечні морські токсини.
- Бал поживності – 56.
55. Синій тунець
- 144 ккал на 100 г, багатий на омега-3, але не рекомендується вагітним жінкам.
- Бал поживності – 56.
54. Кохо-лосось
- 146 ккал на 100 г, багатий на жирні кислоти, в тому числі довгого ланцюга.
- Бал поживності – 56.
53. Літні кабачки
- 17 ккал на 100 г, багаті на вітамін С та калій.
- Бал поживності – 57.
52. Біла квасоля
- 337 ккал на 100 г, знижує ризик захворювання на рак товстої кишки.
- Бал поживності – 57.
51. Плантан (різновид бананів)
- 122 ккал на 100 г, багатий на антиоксидуючі, антимікробні, гіпоглікемічні та протидіабетичні властивості.
- Бал поживності – 57.
50. Горох у стручках
- 42 ккал на 100 г, багатий на білки, вуглеводи, клітковину, водорозчинні вітаміни.
- Бал поживності – 58.
49. Вігна китайська
- 44 ккал на 100 г, багата на вуглеводи.
- Бал поживності – 58.
48. Салат сійний
- 13 ккал на 100 г, багатий на мінеральні солі калію.
- Бал поживності – 58.
47. Червоні вишні
- 50 ккал на 100 г, багаті на кліковину та вітаміни Е, С, РР.
- Бал поживності – 58.
46. Волоські горіхи
- 619 ккал на 100 г, багаті на а-лінолеву кислоту на омега-3.
- Бал поживності – 58.
45. Свіжий шпинат
- 23 ккал на 100 г, багатий на вітамін А, кальцій, фосфор та залізо.
- Бал поживності – 59.
44. Петрушка
- 36 ккал на 100 г, багата на флавоноїди.
- Бал поживності – 59.
43. Оселедець
- 36 ккал на 100 г, багатий на омега-3.
- Бал поживності – 59.
42. Морський окунь
- 97 ккал на 100 г, багатий на білки та омега-3.
- Бал поживності – 59.
41. Пекінська капуста
- 13 ккал на 100 г, багата на вітаміна А, С, Е.
- Бал поживності – 60.
40. Крес-салат
- 32 ккал на 100 г, багатий на залізо.
- Бал поживності – 60.
39. Абрикос
- 48 ккал на 100 г, багатий на бета-каротин, фітоестрогени та антиоксиданти.
- Бал поживності – 60.
38. Ікра риби
- 134 ккал на 100 г, багата на В-12 та омега-3.
- Бал поживності – 60.
37. Сиг
- 134 ккал на 100 г, багатий на омега-3.
- Бал поживності – 60.
36. Коріандр
- 23 ккал на 100 г, багатий на каротиноїди, використовується для лікування хвороб травлення, кашлю, болей в грудях та лихоманки.
- Бал поживності – 61.
35. Салат ромен
- 17 ккал на 100 г, багатий на вітаміни групи В, А, Н.
- Бал поживності – 61.
34. Гірчиця салатна
- 27 ккал на 100 г, багата на синігрин, що попереджує запалення.
- Бал поживності – 61.
33. Тріска атлантична
- 82 ккал на 100 г, має низький вміст жиру, багата на вітамін D.
- Бал поживності – 61.
32. Мерланг
- 49 ккал на 100 г, багатий на вітамін РР.
- Бал поживності – 61.
31. Салат
- 49 ккал на 100 г, батий на фосфор, залізо та кальцій, а також вітаміни А та С.
- Бал поживності – 62.
30. Рапіні
- 22 ккал на 100 г, багата на вітаміни А та С.
- Бал поживності – 62.
29. Перець чилі
- 324 ккал на 100 г, багатий на антиоксиданти, капсаїциноїди, каротиноїди та аскорбінову кислоту.
- Бал поживності – 62.
28. Молюски
- 86 ккал на 100 г, багаті на білок.
- Бал поживності – 62.
27. Кольрабі
- 32 ккал на 100 г, багата на вітаміни В і РР.
- Бал поживності – 63.
26. Базилік
- 23 ккал на 100 г, використовується до захисту серця, має протигрибкові та антибактеріальні властивості.
- Бал поживності – 63.
25. Порошок чилі
- 282 ккал на 100 г, багатий на вітаміни С, Е та А, фенольні сполуки та каротеноїди.
- Бал поживності – 63.
24. Заморожений шпинат
- 29 ккал на 100 г, багатий на магній, фолат, вітамін А та каротеноїди.
- Бал поживності – 64.
23. Кульбаба
- 45 ккал на 100 г, багата на вітаміни А, вітаміни та кальцій.
- Бал поживності – 64.
22. Рожевий грейпфрут
- 42 ккал на 100 г, багатий на каротеноїди.
- Бал поживності – 64.
21. Морські гребінці
- 69 ккал на 100 г, мають низький вміст жиру, багаті на білок, жирні кислоти, калій та натрій.
- Бал поживності – 64.
20. Тихоокеанська тріска
- 72 ккал на 100 г, багата на жирні кислоти та вітамін D.
- Бал поживності – 64.
19. Фіолетова капуста
- 31 ккал на 100 г, багата на вітамін С та К.
- Бал поживності – 65.
18. Зелена цибуля
- 27 ккал на 100 г, багата на мідь, фосфор, магній та вітамін К.
- Бал поживності – 65.
17. Минтай далекосхідний
- 92 ккал на 100 г, багатий на омега-3.
- Бал поживності – 65.
16. Щука
- 88 ккал на 100 г, багата на В12, калій та натрій.
- Бал поживності – 65.
15. Зелений горошок
- 77 ккал на 100 г, багатий на фосфор, магній, залізо, цинк, мідь та клітковину.
- Бал поживності – 67.
14. Мандарин
- 53 ккал на 100 г, високий вміст цукру, багатий на вітамін А.
- Бал поживності – 67.
13. Настурція
- 11 ккал на 100 г, вживається для лікування дефіциту мінералів.
- Бал поживності – 68.
12. Селера (в виді приправи)
- 319 ккал на 100 г, багата на вітаміни, мінерали та амінокислоти.
- Бал поживності – 68.
11. Сушена петрушка
- 292 ккал на 100 г, багата на бор, фтор та кальцій для здорових кісток та зубів.
- Бал поживності – 69.
10. Хамут
- 199 ккал на 100 г, поживна, але може містити токсини.
- Бал поживності – 69.
9. Бурякова зелень
- 22 ккал на 100 г, багата на кальцій, залізо, вітаміни групи В та К.
- Бал поживності – 70.
8. Свинячий жир
- 632 ккал на 100 г, багатий на вітаміни групи В.
- Бал поживності – 73.
7. Мангольд
- 19 ккал на 100 г, багатий на беталаїни, які мають антиоксидуючі та інші корисні властивості.
- Бал поживності – 78.
6. Гарбузове насіння
- 559 ккал на 100 г, багате на залізо та марганець, а також необхідні амінокислоти.
- Бал поживності – 84.
5. Насіччя чіа
- 486 ккал на 100 г, багате на клітковину, білок, а-ліноленову та фенолову кислоту, а також вітаміни.
- Бал поживності – 85.
4. Камбалоподібні
- 70 ккал на 100 г, багаті на вітамін В.
- Бал поживності – 88.
3. Океанський окунь
- 79 ккал на 100 грам, багатий на білок.
- Бал поживності – 89.
2. Черимойя
- 75 ккал на 100 г, високий вміст цукру, багата на вітаміни А, С, В1, В2 та калій.
- Бал поживності – 96.
1. Мигдаль
- 579 ккал на 100 г, багатий на мононенасичені жирні кислоти, покращує серцево-судинну систему, може бути корисним під час діабетів.
- Бал поживності – 97.
Читайте також: Борщ из рыбы, кутья на молоке, поросята против чертей. Символизм и практичность старой гастрономии.