40 днів, щоб очистити тіло та душу перед важливим церковним святом. Православні віряни здавна дотримуються посту напередодні Різдва Христового. Раніше піст починався 28 листопада та закінчувався 6 січня, але у зв’язку з тим, що Православна церква України та Українська греко-католицька церква перейшли на новоюліанський календар, дата святкування Різдва Христового змінилася.
Тепер піст розпочнеться 15 листопада і закінчиться 24 грудня, оскільки святкувати Різдво будемо вже 25 грудня. Зміщуються дати й інших свят. Змінити це прагнули десятиліттями, але побоювалися, як це сприймуть люди. Повномасштабна війна поставила у цьому питанні крапку, передає ТСН.
За новим календарем зараз живуть більшість православних церков, старим користувались лише в Україні, а також російська православна церква, сербська і грузинська, а також патріархат Єрусалимський.
Перехід ПЦУ на юліанський календар — це великий крок від російської церкви, яка і виступала проти календарної реформи, відкрито підтримує війну та покриває колаборантів і представників, які є останньою надією Путіна в Україні.
Основні етапи посту: що можна і не можна їсти
Різдвяний піст має три основні етапи, в кожному з них є певні обмеження по їжі. Але є продукти, які категорично заборонено вживати протягом усього постування, такі як молочна продукція, тобто це і сир, і сметану, і молоко, вершки, йогурт, і навіть, вершкове масло, зрозуміло, не можна їсти м’ясо.
Водночас від тижня залежить, що можна їсти на Різдвяний піст. Якщо говорити поетапно, то під час першого дозволено їсти рибу та пити вино по вівторках, четвергах, суботах та неділях. В понеділок можна також можна додавати гарячі страви без олії, а в середу і п’ятницю — сухоїдіння.
Під час другого етапу дозволяється їсти рослинну їжу без олії, по понеділках, по вівторках і четвергах до страв можете додавати олію. В середу та п’ятницю дотримуйтесь сухоїдіння. А на вихідних можна додати до раціону рибу та олію.
На третьому етапі, який вважається найсуворішим, можна їсти гарячі страви без олії у вівторок та четвер, олію до їжі дозволено додавати лише у суботу та неділю. А ось понеділок, середа та п’ятниця — сухоїдіння. Водночас забороняється їсти яйця. Не можна їсти і м’ясні бульйони, й окремо м’ясо. Можна їсти фрукти та овочі, гриби, каші, мед, горіхи та бобові.
Хто може не постувати
Є ті, кому можна не постувати й це не буде гріхом, кажуть служителі. І якщо ви раніше не постилися й водночас маєте певні проблеми зі здоров’ям, краще проконсультуватися з лікарем.
Церква дозволяє пропускати піст вагітним, жінкам, які годують дітей, літнім людям, дітям до 12 років. Також поститися не можна тим, хто має важкі хвороби, такі як: рак, діабет, туберкульоз, виразку шлунка, вірусний гепатит, гастрит із підвищеною кислотністю, анемію, нервові розлади. Українцям варто звернути увагу й на те, що дозволяється не поститися військовим і жителям зони бойових дій, які не мають такої можливості.
Тож пам’ятайте, що будь-який піст — це стан душі і ваші відносини з Богом. Тому готуватися до Різдва в першу чергу потрібно щирою молитвою, добрими справами.