Затеруха з кори та хлібці з соломи: створено онлайн-ресторан страв часів Голодомору

15:49 27.11.2020

Cтуденти Української академії лідерства запустили онлайн-ресторан пам’яті “Непораховані з 1932” зі стравами, якими українці харчувалися під час Голодомору 1932-33 років.

Затеруха з кори та хлібці з соломи: створено онлайн-ресторан страв часів Голодомору

Про це йдеться на офіційній сторінці “ресторану”.

Серед страв можна знайти: затеруху з перетертої кори дерев, паляниці з лободи, хлібці зі соломи тощо. Частину цих рецептів відтворили за спогадами дідусів та бабусь, яким вдалося вижити.

“Бабуся розповідала, як кору дуба або берези перемелювали у ступці з коренем лободи чи комишів, стеблом кульбаби або ромашки — і так пекли коржі”, — розповідала студента Ілона Котовщик.

У графі «Дізнатися ціну» замість вартості страви відвідувачі сайту можуть побачити й почути історії людей, які вижили.

“Ціна страви — життя тисячів людей, яким дивом вдалося приберегти жменю зерна. Часто його виколупували просто з нір гризунів, бо за кілька колосків з поля могли розстріляти”, – йдеться у написі.

Проєкт “Непораховані з 1932” був заснований у 2017 році у форматі вуличного ресторану спільно з комунікаційною агенцією. Він був названий на честь мільйонів українців, які загинули під час Голодомору – штучного голоду, створеного радянською владою в 1932-1933 роках. При цьому, остаточна кількість загиблих досі невідома.

Нагадаємо, до роковин Голодомору: українців закликають долучитися до акції.

Великий Київ у Google News

підписатися