Натрапила на цікаве дослідження професорка, кардіолого Катерина Амосова.
У дослідженні говориться про те, що відбулось із пацієнтами із неалкогольною метаболічною (жировою) хворобою печінки, які вживали 4 та більше порцій фруктів на день (порція – це, наприклад, середнє яблуко), відповіли Alami et Al.//Scand J Gastroenterol, 2022, 57, 1238.
Порівняно з тими, хто вживав 2 порції, через 6 міс іхня вага стала на 24% більшою, талія – на 13% ширшою, а лабораторні показники інсулінорезистентності, печінкових ферментів та обміну холестерину – суттєво гіршими.
За словами Амосової, неалкогольна жирова хвороба печінки є, зокрема, постійним супутником надмірної ваги.
“Отже, налягаємо на овочі”, – резюмує лікарка.
Як відомо, слід знати, що таке оксалати в зелені: коли і кому варто піклуватися, щоб не отримати камені у нирках.