Які фрукти можуть шкодити печінці – пояснює дієтолог

Фрукти завжди вважалися символом здоров’я. Але навіть вони можуть бути небезпечними для печінки, якщо вживати їх неправильно або надмірно, зазначає дієтолог Світлана.

Головний ворог печінки — не сам фрукт, а форма його споживання, — зазначає експертка. — Фруктові соки та нектари (навіть “100 % натуральні”) містять надмір фруктози без клітковини. Це перевантажує печінку так само, як алкоголь. Сухофрукти — у жмені родзинок чи кураги фруктози в рази більше, ніж у свіжих плодах

Фрукти з високим вмістом фруктози:

  • виноград
  • манго
  • банани
  • груші
  • інжир і фініки

Їх можна їсти, але у великих кількостях вони створюють ризик жирової хвороби печінки (NAFLD).

Екзотичні ризики:

Деякі маловідомі фрукти, наприклад незрілий ноні, можуть мати токсичний вплив на печінку.

Як берегти печінку і все ж отримувати користь з фруктів:

  • їжте цілі фрукти, а не соки
  • дотримуйтесь балансу: 2–4 порції фруктів на день
  • комбінуйте фрукти з овочами — так печінка працює легше
  • уникайте “фруктового марафону” ввечері — найкраще вживати їх в першій половині дня
  • алкоголь усі вважають небезпечним для печінки. Але надлишок фруктози, особливо у вигляді соків чи сухофруктів, може шкодити не менше