За версією Віктора Ляшка спалах захворюваності на холеру може виникнути, бо під час віялових відключень часом трапляються перебої з водопостачанням. А коли рідина знову потече трубами – може принести з собою інфекційн паличку. Проте поки що про реальні випадки зараження таким шляхом не говорить.
Отже, як можна підхопити холеру та де може жити холерний вібріон:
- у забрудненій воді при низьких температурах та у морській воді — 2 тижні і більше;
- у харчових продуктах при кімнатній температурі протягом 2-5 днів;
- на поверхні плодів і овочів в умовах сонячного освітлення впродовж 8 годин;
- у кишківнику окремих річкових та морських тварин — декілька місяців.
Що слід робити, щоб не заразитися:
- не пити воду, яка стоїть тривалий час (наприклад, яку ви набрали в криниці та залишили на тиждень-два);
- не пити річкову воду та морську без її очищення;
- мити овочі та фрукти перед вживанням, бажано теплою водою;
- мити руки після відвідування туалету;
- не їсти сиру рибу.
В разі гострого отруєння після вживання рибних продуктів, а також сирих овочів та фруктів, звертайтеся до лікарів.