Як сіль може впливати на стрибки кров’яного тиску: кому і чому слід відмовитися від солоного у харчуванні

Автор: Любава Лисичкіна
23:46 22.04

Одним із ключових правил здорового харчування є обмеження вживання солі. Надходження завеликої кількості натрію (основного компонента солі – у вигляді хлориду натрію) асоційоване із високим кров’яним тиском.

Як сіль може впливати на стрибки кров’яного тиску: кому і чому слід відмовитися від солоного у харчуванні
Світлодіодне освітлення

За словами лікаря-дієтолога Олега Швеця, результати низки досліджень свідчать про те, що на індивідуальній основі люди по-різному реагують на різні кількості натрію в їжі.

Близько третини здорових людей — і близько 60% людей з високим кров’яним тиском — чутливі до солі, тобто в них спостерігається дозозалежна позитивна асоціація між показниками тиску та кількістю на харчового натрію. 

“На жаль, наразі немає простого способу відрізнити людей, які чутливі, або нечутливий до солі, і велика вибірка потрапляє десь посередині цих двох крайнощів. Але дослідження допомагають з’ясувати генетичну основу цих відмінностей, що може поліпшити ефективність підходів до профілактики і лікування високого кров’яного тиску”, – говорить дієтолог.

Як натрій впливає на тиск

Організм реагує на надлишок натрію, затримуючи воду, щоб зменшити концентрацію цього активного іону. В результаті кількість рідини в кровоносних судинах збільшується. Це підвищує тиск в артеріях і змушує серце працювати інтенсивніше. Фактично, надлишок натрію по суті нейтралізує переваги двох типів ліків проти артеріального тиску, а саме діуретиків і судинорозширювальних засобів.

Діуретики допомагають виводити з організму надлишок рідини та натрію, тоді як судинорозширювальні засоби розслаблюють стінки кровоносних судин. Харчування з високим вмістом натрію змушує організм утримувати додаткову рідину та наповнювати розслаблені артерії, що зводить нанівець дію ліків.

Генетика чутливості до солі

На сьогодні відомо 18 генетичних варіантів, пов’язаних із чутливістю до солі та підвищеним артеріальним тиском. Дослідники нещодавно виявили, що один варіант, який кодує білок STRN (Striatin), призводить до чутливості до солі за допомогою двох різних механізмів, які відрізняються за статтю. У чоловіків цей варіант викликає проблеми з кровотоком через нирки. Але у жінок — неадекватне підвищення гормону альдостерону. Цей гормон, що виділяється наднирковими залозами, допомагає ниркам регулювати воду, натрій і калій.

Чи можливе цільове лікування

Висновки, опубліковані в журналі Hypertension за лютий 2024 року, можуть вплинути на лікування людей із високим артеріальним тиском. Відповідно до них, чоловіки зі STRN-варіантом краще реагуватимуть на такі ліки проти артеріального тиску, як інгібітори АПФ і блокатори рецепторів ангіотензину, тоді як жінки отримають більше користі від препаратів, що впливають на альдостерон і діють як діуретики, так звані антагоністи рецепторів мінералокортикоїдів.

“Насправді застосування “неправильного” препарату (тобто препарату, відмінного від того, що було б найкращим за результатами генетичних досліджень), може навіть завдати шкоди. Генетичні відмінності, пов’язані з тим, як людський організм переносить сіль, допомагають пояснити давнє спостереження, що для деяких людей пошук найкращого препарату для кров’яного тиску є справою проб і помилок. Якщо один препарат не працює, лікарі призначають препарати з різних класів, шукаючи ефективну комбінацію. Гени чутливості до солі також можуть пояснити, чому деякі люди мають низький артеріальний тиск попри харчування з високим вмістом солі”, – зазначає Швець.

Використання генетичного профілю людини для оптимізації медикаментозної терапії — підхід, відомий як прецизійна, або персоніфікована медицина — вже використовується для лікування багатьох видів раку та деяких рідкісних генетичних захворювань.

У перспективі такий підхід застосовуватиметься й до високого кров’яного тиску. Якщо майбутні клінічні випробування підтвердять найважливіші варіанти, простий аналіз крові зможе виявити, які ліки проти артеріального тиску будуть найкращими для певної людини та скільки солі вона може споживати, не піклуючись про небезпечні наслідки.

До слова, “ВК” писав про те, чому виникає залежність від їжі і як з цим боротися.

Великий Київ у Google News

підписатися