Як правильно готувати рис

17:42 27.01.2022

Для приготування багатьох страв необхідно використовувати рис. Він може бути і основою їжі, і гарніром. Тож важливо вміти правильно вибирати та готувати цю крупу, адже існує безліч її сортів і різновидів, які потребують особливого підходу. Крім того, для певних страв слід використовувати лише відповідні сорти рису.

Як правильно готувати рис
Світлодіодне освітлення

Зазвичай вимагається, щоб у готовому вигляді ця крупа була або розсипчастою або, навпаки, створювала клейку масу, яка тримає форму. Це необхідно враховувати, роблячи ту чи іншу страву. Ну а щоб дізнатися, як приготувати саме розсипчастий рис, достатньо зазирнути до блогу «МЕТРО»: https://www.metro.ua/Blogs/shcho-pryhotuvaty/Yak-pryhotuvaty-rozsypchastyy-rys-porady-dosvidchenykh-kukhariv.

Основні сорти

Не існує поганих і хороших сортів цієї крупи. Варто враховувати особливості страви, яку плануєте приготувати, та купувати відповідний рис. 

Серед основних сортів крупи, що ми розглядаємо, можна виокремити:

  • басматі — підійде для приготування основних страв, гарнірів, страв азійської кухні;
  • жасмин або азійський — ароматний сорт, який використовують для приготування їжі на пару або десертів;
  • дикий чи водяний — підійде для дієтичного харчування, проте потребує замочування перед приготуванням;
  • чорний або тибетський — використовують для пудингів або чорних суші;
  • арборіо — незамінний для приготування ризотто та супів.

Також досить популярним сортом, особливо в Іспанії, є валенсія. Це круглий рис, який входить до складу супів і паельї. Готують валенсію протягом 20 хвилин у пательні з товстими стінками, заливаючи 1 склянку рису 2–3 склянками води.

Особливості знаменитої девзири

Якщо хочете потішити себе та близьких класичним пловом, вам знадобиться девзира. Цей сорт крупи чудово всотує запахи та жир, тож є неодмінним супутником жирного м’яса й ароматних спецій. Крім того, об’єм девзири під час варіння збільшується всемеро. Таку крупу краще попередньо замочувати на 10–12 годин.

Девзира — червоний ферганський рис: довгозернистий, красивий і важкий. Цей сорт крупи часто підробляють. Аби не придбати фальсифікат, потріть зерна в долонях. Коли це справжня девзира, ви побачите маленькі лусочки червонувато-коричневого кольору, які легко струшуються. А ось підроблена крупа обов’язково залишить на долонях сліди.

Якщо ви хочете бути впевненими у якості придбаного рису, зазирніть до найближчого торгового центру мережі «МЕТРО». Там представлено першокласні товари з усієї планети, тож ви обов’язково зможете підібрати саме те, що потрібно для створення кулінарного шедевра. 

Великий Київ у Google News

підписатися