Як повернутися у форму після свят: поради дієтологині

20:00 24.01

Дієтологиня Оксана Скиталінська розповіла, як повернутись у форму після свят.

Як повернутися у форму після свят: поради дієтологині

Про це вона розповіла у Facebook.

За її словами, перш за все після періоду тривалих застіль не треба робити ніяких екстримальних кроків типу типу “голод”, “їсти лише до обіду”, “сидіти на воді/кашах/яйцях чи “ночувати у спортзалі”, або клізми, послаблюючі, тюбажі і тп.

Реально допоможе харчування, яке активує природні системи детоксикації. 

“Нашими головними органами природньої детоксикації є печінка, нирки, кишечник, легені та шкіра. Печінка і нирки не зберігають токсини, як багато людей помилково вважають,і, навіть, якщо ці органи не працюють, шкідливі речовини попадають у кров і не затримуються в них. При правильному регулярному харчуванні організм сам здатен вивести непотрібні і відпрацьовані продукти обміну речовин через кишечник, нирки, шкіру та легені”, – каже дієтологиня. 

Печінка – це “лабораторія” організму, де все, що ми їмо та п’ємо, розкладається на складові та перероблюється, шкідливе для організму перетворюється на нешкідливе.

  • Для повноцінної роботи печінки важливий білок.

При дефіциті білка печінка надає частину власних клітин для підтримки білкового обміну в організмі.
Хорошим джерелом якісного білка і надалі залишаються яйця.

В них, крім ідеального для організму людини, співвідношення амінокислот, є ще надзвичайно корисний жовток. Тому яйця на сніданок – одне з кращих рішень: і голова ясна, і печінка здорова і калорій не багато.

  • Клітковина – природний фільтр, сито.

Сирі або термічно оброблені овочі, фрукти та ягоди, цільнозернові каші –  краще джерело клітковини. При непереносимості сирих овочів вживайте м’які пюре із варених/запечених овочів та інулін, мелені висівки.

Клітковина стимулює моторику кишечника, зв’язує шкідливі речовини і не дає їм змоги потрапляти у кров та живить корисну мікробіоту товстого кишечника.

Наприклад, перлова каша багата бета-глюканами, які забезпечують відчуття ситості, нормалізують рівень холестерину, глюкози в крові, знижують ризик утворення каменів у жовчному міхурі.

  • Сало – маленький шматочок (як 1-2 гральні кубики).

Стимулює виділення жовчі, сприяє природному очищенню печінки і допомагає запобігати застою жовчі, сприяє зниження “поганого” холестерину, оскільки після викиду жовчі організм відразу приступає до вироблення її нової порції і для цього використовує холестерин.

Сало має бути просолене і добре проморожене, інакше є ризик заразитися трихінельозом.
Кращий час для сала – ранок.

  • Чиста вода. Її не має бути ні дуже багато, ні занадто мало: 20-40 мл на кілограм ваги. Так, орієнтуватися потрібно на природне відчуття спраги та колір сечі. Проте взимку пити хочеться менше, тому декілька склянок теплої води протягом дня лише принесуть користь. От саме звичайна чиста вода, не чай, не кава, не морс і не компот – вода.

Також варто не забувати про механічну обробку їжі. Це дуже важливо. 

Великі не прожовані шматки їжі дають відчуття важкості. І, до речі, ферменти не допомагають зменшити це відчуття важкості, бо у шлунку вони не працюють.

  • Після суцільних застіль найбільше, що хочеться – це полежати. Ні, навіть не так: накласти собі їжі на тарілку і полежати.

От не робіть цього, бо коли Ви, наївшись, лягаєте, то нижній стравохідний сфінктер, його називають кардіальним сфінктером, починає поступово пошкоджуватися ферментами шлункового соку та соляною кислотою, до яких стінка шлунку не чутлива, а стінка стравоходу – дуже чутлива (виникає печія).

Особливо небезпечний сон на повний шлунок і для людей із захворюваннями серця, із підвищеним тиском крові, високим холестерином, оскільки у людей з такою поганою звичкою підвищується ризик інфарктів.

  • Більше фізичної активності. Після застіль, коли в’ялість і втома накривають вже зранку, зробіть декілька енергійних рухів (якщо спішите на роботу), а ще краще – зробіть комплекс вправ натще. Легка розминка з танцювальними рухами, махи руками та ногами – це те, що підсилить чутливість інсулінових рецепторів на поверхні клітин, покращить метаболізм глюкози, зменшить перетворення вуглеводів в жир.

 

Великий Київ у Google News

підписатися