Як харчуватись у Новий рік, щоб не нашкодити травленню

Автор: Марія Супрун
15:44 31.12.2021

У нас прийнято, щоб новорічний стіл був різноманітним: багато м’ясних та рибних страв, салатів, закусок ще кілька видів десертів. Прийнято, у буквальному значенні слова, щоб стіл «ломився» від страв.

Як харчуватись у Новий рік, щоб не нашкодити травленню

Як правильно готуватися до новорічної ночі та яким має бути святковий стіл, щоб не зашкодити травній системі, розповіла дієтолог Світлана Фус.

Без дієт. Багато хто потрапляє в замкнене коло: схудни до літа, потім до Нового року, потім до дня народження й ще якоїсь важливої ​​події. Виходить, що життя проходить від дієти до дієти. Найправильніше рішення – раз і назавжди вирішити питання з харчуванням та способом життя та підтримувати таким чином форму. Повірте, це набагато простіше, ніж нескінченно ставити експерименти над організмом, випробовуючи на ньому чергову дієту. Наразі популярні марафони зі схуднення до Нового року. Звідси й перша порада – не худніть до певного дня, інакше в новорічну ніч накинетеся на їжу у прямому розумінні, що може негативно позначитися на роботі шлунково-кишкового тракту та зіпсувати весь святковий настрій.

Готуйте на один прийом їжі. Якщо сприймати новорічне гуляння як черговий прийом їжі, хоч і святковий, то важливо звернути увагу на кількість їжі. Приготуйте її стільки, скільки ви зазвичай готуєте на вечерю. Звісно, ​​з огляду на кількість людей за святковим столом. Нехай на ньому буде й майонезний салат, і делікатесні продукти, важливо, скільки ви всього цього з’їсте.

Покладіть одразу в тарілку те, що плануєте з’їсти. Це для тих, хто не вміє контролювати обсяг їжі, що з’їдається, і не відчуває, що вже наївся та більше їсти не потрібно. Орієнтуватися в тому, скільки їжі має бути на вашій тарілці, допоможе просте правило – розділіть тарілку візуально навпіл. На одну половину покладіть овочі (вони можуть бути у вигляді овочевих салатів, овочів гриль та ін.). Другу половину розділіть ще на дві частини. На одній – все м’ясне, рибне, страви з птиці, на іншій – вуглеводна їжа – хліб, картопля тощо. Таке правило допоможе не переїсти та не нашкодити травній системі великою кількістю їжі.

Багато овочів на новорічному столі. Якщо в новорічному меню багато м’ясних та рибних страв, відповідно, має бути й достатньо овочів та зелені. Можна приготувати овочеві салати, заправлені оливковою олією, зробити овочеву нарізку, а також додати овочі, коли готуєте рибу, птицю чи м’ясо.

Ретельно пережовуйте. Чим краще та довше ми пережовуємо їжу, тим краще для системи травлення й швидше відбувається насичення. Тому не поспішайте та насолоджуйтесь прийомом їжі. А для цього важливо протягом дня їсти, щоб до новорічної вечері не бути надто голодними.

Готуйте нові страви із незвичайним поєднанням продуктів. Як правило, такі страви захочеться дегустувати, не поспішати, щоб добре розкуштувати.

Читайте також: Алкоголь на свята: як утриматися і що робити, якщо це не вдалося

Великий Київ у Google News

підписатися