Виробники розповіли, коли у столичних магазинах подешевшають яйця

Автор: Оксана Тупальська
17:40 24.10.2022

Ціни на яйця у магазинах столиці, які за 3 місяці зросли більше ніж на половину, знизяться у листопаді.

Виробники розповіли, коли у столичних магазинах подешевшають яйця

У цьому в коментарі для журналіста “Великого Києва” запевнив виконавчий директор Асоціації “Союз птахівників України” Сергій Карпенко.

Причиною різкого стрибка цін на продукт він назвав збільшення втрат на виробництвах, сезонні особливості та зменшення голів курей після початку бойових дій.

“З початком військових дій внаслідок порушення всіх логістичних маршрутів, мобілізації і звільнення працівників, зупинки експорту, заборони імпорту, проблем із забезпеченням кормами, кормовими добавками, ветеринарними препаратами, прострочення термінів розрахунків за поставлену продукцію, браком обігових коштів, пального, на підприємствах сектору відбулись порушення в усіх виробничих процесах. Виробники яєць змушені були позапланово позбуватись поголів’я курей-несучок та почали пропускати посадки птиці, на що впливала катастрофічно низька ціна реалізації та невизначеність розвитку військових дій”, – повідомив Сергій Карпенко. 

Представник бізнесу додав, що до зростання витрат у галузі призвели і рішення парламентарів, які не забезпечили низьке податкове навантаження для виробників курятини та яєць. 

“З позбавленням виробників яєць права бути платниками єдиного податку 4 групи, деякі  господарства, що займалися рослинництвом і птахівництвом, змушені були закрити птахівничий бізнес і залишитись платниками єдиного податку лише суто з рослинництвом. Це також зумовило скорочення поголів’я  курей-несучок та виробництва яєць”, – зазначив директор Асоціації “Союз птахівників України”.

Читайте також: У Києві супермаркети встановили рекордні ціни на олію та яйця

На запитання про те, чи варто впускати на український ринок імпортні яйця, аби покрити нестачу внутрішнього виробництва, Карпенко відповів так:

“В минулому році Україна експортувала 680 млн штук яєць, що складає 10% від загального промислового виробництва. Нестачі немає. Внутрішнє виробництво задовільняє попит, а його поступове нарощування сприятиме стабілізації цін. Імпорт можливий, але внутрішні ціни ще нижчі ніж на зовнішніх ринках, що робить імпорт економічно не доцільним”.

Він додав, що за минулий рік промислове виробництво яєць через збитковість скоротилось майже на 30%, а за 2022 рік скорочення може скласти ще 20%. 

“Лише відновлення прибутковості виробництва зможе стимулювати виробників інвестувати у подальше підтримання та розвиток цього бізнесу”, – сказав Карпенко. 

Нагадаємо, доцільність різкого зростання цін на курячі яйця досліджує Антимонопольний комітет України, який вважає, що причини здорожчання більше як на 50% може і не бути. У торговельний мережах Києва продукт коштує від 59 грн за десяток.

Великий Київ у Google News

підписатися