Випускниця університету ім.Шевченка здобула медаль Філдса — найвищу відзнаку для математика у світі

Автор: Любава Лисичкіна
19:51 05.07.2022

Мова йде про випускниця Механіко-математичний факультет КНУ ім. Тараса Шевченка Марину В'язовську. Для українки медаль Філдса — це вже дев'ята міжнародна нагорода за її роботу.

Фото: Томас Лін / Quanta Magazine
Найпрестижнішу математичну нагороду — медаль Філдса — присудили українці за розв’язок задачі з пакування куль у восьмивимірному просторі, а також вона зробила внесок у розв’язок пов’язаних задач та задач з інтерполяції в аналізі Фур’є. Нагороду вручили на Міжнародному математичному конгресі у Гельсінки.
Марина стала другою представницею України після Володимира Дрінфельда та другою жінкою в історії премії після іранської математикині Мар’ям Мірзахані.
Медаллю Філдса раз на 4 роки нагороджують молодих математиків віком до 40 років за видатні досягнення в науці. Її вручають на відкритті Міжнародного математичного конгресу, а лауреатів обирає комітет International Mathematical Union.
Нагорода складає 15 тисяч канадських доларів, а медаль вважається найпрестижнішою відзнакою в математиці, яка прирівнюється до Нобелівської премії.
Відомо, Головнокомандувач закликав призовників і військовозобов’язаних стати на облік.

Останні новини