Вийшла книга «Baking Bread» — масштабне дослідження крафтового хлібопечення в Україні

10 фото

Видавництво Creative Publishing випустило книгу «Baking Bread | Випікання крафтового хліба в Україні», присвячену темі хліба, борошна та закваски. Видання розповідає про професійний шлях українських пекарів, відданість улюбленій справі, а також їхні історії.

Це масштабне дослідження української пекарської культури реалізувала команда, що об’єднала видавничий досвід та гастрономічну експертизу.
Авторки книги — видавчиня Люсія Бондар і дослідниця їжі Юлія Аврора Огородник.

У дослідженні розповідають про 24-ох учасників, які поділяють спільну пристрасть до хлібопечення. Серед них відомі пекарні, такі як «Марчук Хліб», «Спельта», Bakehouse, «Завертайло», DOU, Flora Fermented, а також пекарський напрямок у ресторані Marigold під керівництвом Ігоря Мезенцева.

До видання також увійшли матеріали від талановитих ентузіастів — індивідуальних пекарок та пекарів. Багато учасників пройшли значний професійний шлях на кухні, перш ніж присвятити себе випіканню хліба. Інші почали займатися цією діяльністю після початку повномасштабної війни, знайшовши у роботі з тістом джерело натхнення та справжню
хліботерапію.

Окрім особистих історій, пекарі поділилися з редакцією своїми 50-ма оригінальними рецептами. Серед них — різноманітні види хліба: з льоном, білими грибами, томатами, яблуками, а також гречаний, цибулевий, мелайняний та інші.

Також розповідають про традиційну паску та коровай, а ще — про випічку: пиріжки, булочки та бублики.

Географія дослідження охоплює різні регіони України, зокрема: Буковель,
Львів, Київ, Тернопіль, Кривий Ріг, Харків, Бучу, Одесу, Хмельницький, Дніпро, Кропивницький, Луцьк.

Читачі можуть дізнатися про традиційні рецепти кримськотатарської кухні, які Лєране Хайбуллаєва відтворює у львівському «Кримському дворику».

Видання містить експертні статті, що мають історичні підґрунтя:

  • ботанік і дослідник Олексій Коваленко розповідає про спельту та інші зернові культури. Найдавніші свідчення культивування спельти походять саме з території України
  • Вадим Назаренко, експерт з історії їжі, поділився історичною інформацією про розвиток пекарства в Україні. Він приділив особливу увагу обрядовому хлібу українців — пасці
  • багато ілюстрацій до книги, серед яких і світлина на обкладинці створив
    фуд-фотограф Дмитр Бахта. Фотографію для обкладинки надала пекарня «Марчук Хліб».

Книгу уже можна попередньо замовити на сайті видавництва Creative Publishing.

Про видавництво

Видавництво Creative Publishing створює важливі для суспільства, інформативні та освітні проєкти про сучасну креативну культуру України.

З 2020 року випускає яскраві, двомовні (українською та англійською мовами) видання подарункового формату. Завдяки їм українська та міжнародна аудиторія пізнає здобутки країни у креативних індустріях.