Популярний український продукт сало містить в залежності від виду у 100 г від 800 до 1000 кКал. Якщо його ще й запекти або посмажити, калорійність зросте. Саме тому його і вживали предки – щоб добре наїстися. Однак чи корисне сало сучасним українцям, особливо тим, хто мало рухається, не виконує важку працю в полі чи у стодолі та майже не їсть свіжі овочі та фрукти?
Якщо ви з’їсте торт чи інші популярні солодощі, в них буде, в залежності від виду 300-500 кКал на 100 г – це значно менше, аніж у салі. Однак перевагу сало все ж має – бо в ньому містяться переважно жири, а не вуглеводи, як у смаколиках з кремом та шоколадом. Відтак, пообідавши, можна не лише відчути ситість надовго, а ще й отримати значну користь для організму.
В середньому на день доросла людина, яка мало рухається та не займається спортом може спожити 30-40 грамів сала, а норма для спортсмена – 50-70 грамів. Тому можете спокійно врізати окраєць чорного хліба, покласти зверху сала та з’їсти з часником чи хроном. А от якщо споживатимете більше – будьте готові до інтенсивної пробіжки протягом 2-3 годин або ж, в іншому випадку – до відкладень жиру на боках.
Чому сало – це дійсно сила:
- вітаміни Е і А
- калій
- мідь
- селен
- жирні кислоти Омега-6
Між іншим, якщо сало потримати в морозильній камері або піддати термічній обробці, воно втратить вітаміни та мінерали, тому краще їсти його одразу після покупки, як і купувати невеликими порціями – роблячи запас свіжого продукту на кілька днів.
Регулярне вживання невеликої кількості сала сприяє нормалізації рівня холестерину, виводить токсини з організму,покращує згортання крові, позитивно впливає на стан шкіри та суглобів та навіть дещо допомагає оговтатися після вечірки зі вживанням алкоголю (наприклад, у свята).
Кому сало заборонене
Не зловживайте салом, якщо маєте надмірну вагу та страждаєте від панкреатиту, не рекомендовано воно людям з хворобами печінки та нирок.


