Війна розставила все по своїм місцям: що має бути на тарілці, щоб організм витримав все

Автор: Любава Лисичкіна
23:15 30.04

Здоров’я – це не щось стале, постійне, це стан організму, який постійно змінюється і залежить від резервів енергії, здатності до відновлення та регуляції всіх біохімічних процесів. А ще від стану здоров’я залежить здатність організму до стресу.

Війна розставила все по своїм місцям: що має бути на тарілці, щоб організм витримав все
Як зауважує відома столична дієтологиня  Оксана Скиталінська, у війну стало ясно, що є найціннішим у житті.
 
“Вмить втратили цінність хутра, діаманти, дорогі годинники, модні машини і хати з канделябрами…
 
Ми зрозуміли, що гречка з вершковим маслом нічим не гірша, а краща, ніж кіноа з маслом МСТ кокосовим; заморожені у морозилці ягоди чорниці та смородини не гірші, ніж годжі, що у молодій цибульці, петрушці та капусті вітаміну С більше, ніж у дорогих пігулках”, – зазначила лікарка.
 
Скіталінська запевнила, що  харчування є одним із дуже важливих факторів, від якого залежить стан здоров’я людини. Харчування запобігає або сприяє розвитку багатьох хвороб.
 
“Наше здоров’я – це не щось стале, постійне, це стан організму, який постійно змінюється і залежить від резервів енергії, здатності до відновлення та регуляції всіх біохімічних процесів. А ще від стану нашого здоров’я залежить здатність організму бути стійким до дії негативних факторів (в першу чергу стресу) і до здатності компенсувати патологічний процес, який може розвиватися на фоні цих факторів”, – наголосила дієтологиня.
 
Вона переконує в тому, що слід їсти просту їжу, яка і просто і швидко готується, з продуктів, які можна ідентифікувати. Тому що саме проста, невибаглива їжа, з звичних нашому середовищу продуктів, забезпечує нас всіма можливостями уникнути захворювань та бути здоровими.
 
Що має бути на тарілці?
  • Білкова страва (яйця на першому місці; м’ясо, риба, боби, сири)
  •  Зернові (каша, хліб)
  •  Овочева страва (салат, рагу), зелень.
  •  І все це з використанням здорових жирів (масло вершкове, сало свіже проморожене, сметана 15-20%, олія нерафінована — може бути і соняшникова; а також жировмісних продуктів — горіхів, насіння).
  • Ягоди (оптимально).
Якщо хочеться солодкого, Скиталінська радить зробити  відому “пасту Амосова” — суміш із мелених горіхів, лимону, меду, їсти яблука або груші.
 
До слова, у міськраді Бучі показали, як працює “Хатинка пекаря”.

Великий Київ у Google News

підписатися