Від спеки та відключення світла у столиці реєструють 2-3 спалахи харчового отруєння на тиждень

Автор: Любава Лисичкіна
21:18 15.07

Між “рівнем” закладу та ризиком отруєнь зв’язку нема: тут і відомі ресторани, і точки з гастрономією.

Від спеки та відключення світла у столиці реєструють 2-3 спалахи харчового отруєння на тиждень Фото: ілюстративне

Щотижня у Києві реєструють 2-3 спалахи

Про це в коментарі LB.ua сказав начальник головного управління Держспоживслужби у місті Києві Олег Рубан.

За його словами, мова йде про гострі кишкові інфекції у закладах громадського харчування. І все тому, що відвідувачі їли продукцію, яка неправильно зберігається і готується в таких спекотних умовах. При тому альтернативне джерело електроенергії є майже у всіх.

При цьому,  між “рівнем” закладу та ризиком отруєнь зв’язку нема:

“Є зв’язок з відповідальністю адміністрації до своєї роботи. Ми стикаємось і з безвідповідальними фешенебельними рестораціями, і з дуже відповідальними малими точками”.

Передостанній спалах, 17 людей, був викликаний норовірусом. Була також сальмонельозна інфекція, розповів Рубан. 

Яке покарання чекає на заклади харчування

  • Коли у закладі фіксують спалах, він зачиняється мінімум на 10 діб.
  • За цей час встановлюють фактори передачі захворювання, продукти в закладі утилізовують, і також закладають штраф.
  • Залежно від рівня порушень, це від 30 000 до 300 000 грн. 

Після того, як заклад усуває проблему, як говорить Рубан, йому дозволяють знову працювати. 

Як не отруїтися?

Рубан говорить, що  Держспоживслужба  отримує “купу” скарг від киян щодо порушення терімнів та умов зберігання продуктів у супермаркетах. Там продають швидкопсувні продукти в холодильниках з температурою 15-20 градусів за Цельсієм, хоча мали б – при 6-8 градусах.  

До слова, “ВК” писав про те, куди скаржитися, якщо сусід встановив на балконі генератор, який смердить, тарабанить та може загорітися.

 

Великий Київ у Google News

підписатися