В Україні зростає кількість випадків підозри на ботулізм, зокрема, і у Київській області.
Про це повідомляє Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини, державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Білоцерківського району.
Станом на початок травня на Київщині офіційно було зареєстровано два випадки захворювання.
Вони пов’язані із вживанням м’ясних виробів й риби, виготовлених в домашніх умовах.
Ботулізм — це харчове отруєння, яке може призвести до тяжких наслідків. Водночас, у більшості випадків можна його уникнути, якщо дотримуватися простих правил харчування.
Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м’яса, риби, рідше — овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно чи недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином.
«Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу не псує продукти», – зазначають фахівці.
Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м’яса (ковбаси, шинки тощо).
Перші ознаки у більшості випадків ботулізму з’являються на 2-3 день після вживання заражених продуктів. Однак цей термін може становити і 5-10 днів.
Якщо ж симптоми ботулізму з’являються через 4-8 годин, це пов’язано з потраплянням у кров великої дози токсину і розвитком важкої форми хвороби.
Симптомами ботулізму є:
• порушення близького зору — ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;
• сильно виражена сухість у роті;
• важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);
• підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
• запаморочення;
• короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім — стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп);
- ураження м’язів шиї та кінцівок.
Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12–24 год після споживання зараженої їжі. Водночас, симптоми так само можуть виникнути раніше (уже через 2 години) або значно пізніше (4 доби і більше). Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період.
Якщо у вас з’явилися подібні симптоми отруєння, і при цьому ви за останні дні вживали сумнівні продукти тривалого зберігання, терміново зверніться до лікаря.
Нагадаємо, з початку року до лікарень із підозрою на ботулізм звернулися 26 осіб, з них 15 – у квітні.