Про це виданню Інтерфакс-Україна повідомили в Національній ресторанній асоціації України.
Точна статистика наразі не здійснюється, а в цифру в 7000 входять як заклади, що закрилися, так і ті, про які немає даних – заклади на окупованих територіях, у зонах бойових дій тощо.
Ринок зменшився приблизно на 25% порівняно з лютим 2022 року. У Харківській, Миколаївській, Запорізькій та Луганській областях падіння ринку становило понад 50%, а в Київській, Одеській та Дніпропетровській – до 30%.
До початку літа падіння ринку було значнішим, але з червня ресторани почали відкриватися у Києві та на заході України. Загалом за час повномасштабного вторгнення відкрилося понад 2000 нових закладів. Зокрема, позитивна динаміка спостерігається у Львові та області – кількість ресторанів та кафе зросла майже на 30%, у Закарпатській, Чернівецькій та Івано-Франківській областях – зростання приблизно на 20%.
Релокацію здійснило небагато ресторанних бізнесів. Це здебільшого пов’язано з тим, що заклад виявлявся або знищеним і перевозити не було чого, або на окупованій території. Тому відкривалися саме нові ресторани.