В Україні прогнозують зростання цін на цукор

Через сезонні та ринкові фактори в Україні наразі спостерігається коливання цін на цукор. Після недавнього зниження експерти прогнозують помірне зростання його вартості. 

«Ще місяць тому гуртова ціна була досить привабливою для виробників — близько 27–29 гривень за кілограм. Потім вона трохи знизилася — до 24–25 гривень за кілограм. Такі коливання — нормальне явище на ринку, — розповів президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко «Комерсанту Українському».

За його словами, ціни на цукор не є фіксованими та залежать від ринкової ситуації, яка змінюється щодня. І саме в період із липня по вересень традиційно спостерігається їхнє зростання.

«Причин дві. Перша — новий урожай цукрових буряків починають збирати лише в другій половині вересня. До цього часу продають залишки минулого врожаю, яких іноді не вистачає, тому ціна зростає. Друга причина — наміри Євросоюзу ще більше знизити квоти на імпорт нашого цукру. Це додає нестабільності на ринку, — зазначив експерт.

Також він звернув увагу на сезонне збільшення попиту на продукт.

«Зараз збирають суниці, інші ягоди — цукор активніше купують, щоб варити компоти, робити варення. Це підсилює попит. А перехідні залишки цукру, повторююсь, зменшуються», — зауважив Козаченко.

В той же час він відмітив, що собівартість виробництва цукру теж зростає. В основному, це відбувається через подорожчання газу.

«На технологію виробництва і собівартість продукції впливає також війна та фінансові обмеження аграріїв. Через дефіцит оборотних коштів і високі відсоткові ставки по кредитах, вони змушені скорочувати використання мінеральних добрив і порушувати сівозміну. Це відбивається на продуктивності та, в підсумку, на цінах, — додав фахівець.

За прогнозами, протягом двох місяців літа гуртова ціна на цукор в Україні може зрости до 30 грн за кілограм, а  роздрібна – до 35 гривень.

«Підвищення цін очікуємо в межах 15% протягом найближчого місяця, максимум — до 20% наприкінці серпня. Тобто в середньому — до 35 грн за кілограм продукту. Але у вересні, з початком нового врожаю, ціни знову знизяться. Виробники цукру працюють стабільно, тож різких стрибків варто очікувати лише у разі суттєвих змін на ринку або в економіці», — підсумував Козаченко.

Тож, найближчим часом українці відчують помірне подорожчання цукру. Проте, завдяки стабільній роботі виробників та новому врожаю, різких коливань вартості вдасться уникнути.

Раніше «ВК» писав, що в Україні зростають ціни на м’ясо: по чому нині свинина, яловичина та курятина.