Разом з українською food-блогеркою Анастасією Голобородько навчимося готувати базу хумуса, страви, яку щодня їдять по всьому світу, присмачуючи пастою тахіні (перемеленим кунжутом), лимонним соком, часником і паприкою в різних пропорціях.
Нут завжди використовується в середземноморській дієті і дієті для зниження ризику розвитку цукрового діабету другого типу. Корисний він також за захворювань серцево-судинної системи. Нут покращує глікемічний індекс та нормалізує вагу.
В одній порції хумуса (30 грамів або 2 столові ложки):
- калорійність – 50 ккал;
- білок – 2 г;
- жири – 1 г;
- вуглеводи – 7 г;
- клітковина – 2 г;
- цукор – 1 г.
Хумус допомагає контролювати апетит, насичує організм та краще, ніж високовуглеводні страви, вгамовує голод.
В нуті міститься багато білка, який відновлює клітини організму. Така страва допомагає підвищити рівень енергії, а разом з овочами може стати повноцінним обідом. Дієта з достатньою кількістю білка є чудовим способом лікувати і запобігати ожирінню.
В класичному хумусі містяться мікроелементи, зокрема, кальцій, калій, залізо, цинк, магній, а також вітаміни групи В. Це чудове джерело фолієвої кислоти, яка вкрай необхідна вагітним.
Інгредієнти для хумусу:
- 200 г сухого нуту
- 4 ст. л. оливкової олії
- сік невеликого лимона
- 1/2 ч. л. меленої зіри
- 3 зубчики часнику
- 3 ст. л. кунжутної пасти тахіні
- 1/2 ч. л. солі
Покроковий рецепт хумусу:
- Нут промити та замочити на ніч. Вранці злити воду, залити свіжою і поставити варити (без солі). Процес займе понад 1,5 години до повного розм`якшення гороху. Вийняти кілька горошин і залишити їх цілими — для подачі.
- Злити частину води в окрему місткість (вона нам ще знадобиться). До нуту з невеликою кількістю води, в якій він варився, додати олію, сік лимона, очищені зубчики часнику, тахіні та приправи.
- Перемішати та збити блендером до утворення густої маси. Якщо вона виходить сухуватою, додати трохи горохового відвару.
- Поставити хумус на 2 години в холодильник, щоб інгредієнти просочилися ароматом один одного.
- Подавати, приправивши цибулею, паприкою або травами та спеціями до смаку, прикрасивши відвареними горошинами нуту.
До слова, Клопотенко розказав, що створить вінегрет неймовірним.