В піст – найкраща їжа: готуємо хумус за простим рецептом у 5 кроків

Автор: Любава Лисичкіна
23:46 25.03

Готовий хумус можна зустріти на полицях супермаркетів і делікатесних крамниць, хоча цікавіше приготувати хумус удома.

В піст – найкраща їжа: готуємо хумус за простим рецептом у 5 кроків

Разом з українською food-блогеркою Анастасією Голобородько навчимося готувати базу хумуса, страви, яку щодня їдять по всьому світу, присмачуючи пастою тахіні (перемеленим кунжутом), лимонним соком, часником і паприкою в різних пропорціях. 

Нут завжди використовується в середземноморській дієті і дієті для зниження ризику розвитку цукрового діабету другого типу. Корисний він також за захворювань серцево-судинної системи. Нут покращує глікемічний індекс та нормалізує вагу.

В одній порції хумуса (30 грамів або 2 столові ложки):

  • калорійність – 50 ккал;
  • білок – 2 г;
  • жири – 1 г;
  • вуглеводи – 7 г;
  • клітковина – 2 г;
  • цукор – 1 г.

Хумус допомагає контролювати апетит, насичує організм та краще, ніж високовуглеводні страви, вгамовує голод.

В нуті міститься багато білка, який відновлює клітини організму. Така страва допомагає підвищити рівень енергії, а разом з овочами може стати повноцінним обідом. Дієта з достатньою кількістю білка є чудовим способом лікувати і запобігати ожирінню.

В класичному хумусі містяться мікроелементи, зокрема, кальцій, калій, залізо, цинк, магній, а також вітаміни групи В. Це чудове джерело фолієвої кислоти, яка вкрай необхідна вагітним. 

Інгредієнти для хумусу:

  • 200 г сухого нуту
  • 4 ст. л. оливкової олії
  • сік невеликого лимона
  • 1/2 ч. л. меленої зіри
  • 3 зубчики часнику
  • 3 ст. л. кунжутної пасти тахіні
  • 1/2 ч. л. солі

Покроковий рецепт хумусу:

  1. Нут промити та замочити на ніч. Вранці злити воду, залити свіжою і поставити варити (без солі). Процес займе понад 1,5 години до повного розм`якшення гороху. Вийняти кілька горошин і залишити їх цілими — для подачі. 
  2. Злити частину води в окрему місткість (вона нам ще знадобиться). До нуту з невеликою кількістю води, в якій він варився, додати олію, сік лимона, очищені зубчики часнику, тахіні та приправи. 
  3. Перемішати та збити блендером до утворення густої маси. Якщо вона виходить сухуватою, додати трохи горохового відвару. 
  4. Поставити хумус на 2 години в холодильник, щоб інгредієнти просочилися ароматом один одного. 
  5. Подавати, приправивши цибулею, паприкою або травами та спеціями до смаку, прикрасивши відвареними горошинами нуту.

До слова, Клопотенко розказав, що створить вінегрет неймовірним.

Великий Київ у Google News

підписатися