Згідно з прогнозами, житній хліб подорожчає приблизно на 5-10%.
Про це розповів директор Спілки “Борошномели України” Родіон Рибчинський.
Житній хліб (чорний хліб) — різновид хлібу, випікають з житнього обойного, обдирного і просіяного борошна. Простий житній хліб з обойного борошна випікається формовим і череневим. Він має вологість 46..53 %, кислотність 13°, пористість не менше 44 %. Це найнижча пористість серед хлібних виробів. Чисто житній хліб не містить пшеничного борошна, відрізняється гострим, горіховим і землистим смаком.
На думку Рибчинського, зростання цін буде тимчасовим, тому що після збору нового врожаю ситуація вирівняється.
Причини зростання ціни
В Україні спостерігається великий дефіцит жита. Зокрема, йдеться про житній та житньо-пшеничний хліб, які займають до 20% ринку. Варто додати, що залежно від пропорцій пшеничного та житнього борошна розрізняють:
- пшенично-житнім — навпаки, житнього менш як 50 %.
- житньо-пшеничним — житнього борошна у складі хліба понад 50 %;
Як пояснив експерт, жито сіють у невеликих кількостях – якщо 2021 року зібрали 500 тисяч тонн, то 2024-го – трохи більше ніж 200 тисяч тонн. За його словами, сировину тепер доводиться закуповувати за кордоном, зокрема, у Польщі, Естонії та Латвії.
“Жито просто закінчилося, його стали сіяти значно менше”, – заявив фахівець.
Нагадаємо, до нового року експерти прогнозують нові ціни на хліб.