У Музеї просто неба готуватимуть “шулики”, створюватимуть маковійний хрест та “маковійчики”

Автор: Любава Лисичкіна
22:49 25.07

На Маковія у церквах святять воду, маковійчики. У народі його ще називають Першим Спасом або Спасом на воді.  У цей день досхочу їдять мед, не дарма ж Спас Медовий, а також чистять та впорядковують криниці й джерела.

У Музеї просто неба готуватимуть “шулики”, створюватимуть маковійний хрест та “маковійчики”
27 липня о 12:00 запрошують киян разом підготуватися до Маковія у Музеї просто неба.
 
Все як робили наші бабусі: виготовлятимуть маковійчик із традиційних квітів, створюватимуть воскову свічку, готуватимуть в справжній печі традиційні “шулики”. 
 
 За давнім звичаєм на Медовий Спас віруючі приносять у храми мед для освячення. Традиція ця пов’язана зі стародавньою настановою – перший урожай приносити Богові і лише після цього споживати самим. Цього дня у храмах також освячують букети з трав та квітів – “маковійчики”. Здавна вважається: якщо не освятити квіти на Маковія, то не буде квітнути господарство.
 
О 12:30 на Співочому полі музею, поблизу сцени створюватимуть маковійного хреста
В багатьох селах Київщини та Житомирщини на Маковія встановлювали високі хрести.  Прикрашали їх квітами та головками маку, а зверху прикріплювали “гарбузову маску” із запаленою свічкою всередині.
Звечора та впродовж усієї ночі біля хреста молодь розважалася, співала, танцювала, оберігаючи свою маковійську святиню від сусідів із довколишніх сіл, які могли її вкрасти або й знищити. А це вважалось великою образою та ганьбою.
 
 З 12:30 – майстер-класу із виготовлення “маковійчика”

Ви дізнаєтесь, які квіти і трави поєднати в цьому букеті. Як наші предки його виготовляли, щоб зберегти цілющі властивості, пахощі та красу трав. Як після освячення в церкві “маковійчик” став хатнім оберегом і досі дарує сімейний добробут та довголіття



 Коли: 27 липня з 12:о0 на співочому полі музею
 Вартість: вхідний квиток на територію Музею
Де: вул. Академіка Тронька 1.
 

Великий Київ у Google News

підписатися
більше новин